Afbeelding
Foto: Toneel Spreekt

Het dagboek van Anne Frank vanuit de woonkamer

Cultureel

HILVERSUM - Theater met publiek zit er voorlopig niet in. Daarom brengt Toneel Spreekt nu hun voorstellingen naar de woonkamers. Op 4 mei zullen tien acteurs het bijzondere verhaal van Anne Frank vertellen via een livestream.

Toneel Spreekt, een initiatief van Hilversummer Guus Beijer, maakt al een aantal jaar leesvoorstellingen. Geen grootse decors, uitgebreide lichtplannen en veel tekst leren, maar gewoon met het script op schoot een publiek meenemen in het verhaal. 

Hoogtepunt was elk jaar de vertelling van Het dagboek van Anne Frank, naar het script van theatermaker Peter van Bokhorst, op 4 mei. Twee jaar geleden deden ze dit voor het laatst in Museum Hilversum. Nu komt Toneel Spreekt terug met dit evenement, maar dan in online vorm. Alle acteurs zullen vanuit de veiligheid van hun eigen woonkamer hun rol lezen, zodat het publiek in de veiligheid van hun eigen woonkamer de voorstelling kan zien en vooral beluisteren.

Nu iedereen verplicht thuiszit en geen herdenkingen kunnen bezoeken, wil Toneel Spreekt op deze manier toch iets bijzonders maken van dodenherdenking. Door het concept waarin een voorstelling wordt gelezen in plaats van op een podium wordt gespeeld, is hier uitermate geschikt voor. 

“Dat we allemaal een soort van opgesloten zitten in het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, is natuurlijk heel dubbel”, zegt Beijer. “Samen herdenken, samen vieren’, is juist belangrijk op 4 en 5 mei. Door de voorstelling naar de huiskamer te brengen, willen we op gepaste afstand een gevoel van saamhorigheid creëren.”

De voorstelling is op 4 mei te volgen via de Facebookpagina van Toneel Spreekt. De voorstelling zal (rond 20.30 uur) starten na afloop van de herdenking op De Dam. De 'entree' is gratis.

Uit de krant