Op deze foto is het erg rustig, maar in het centrum wil het nog wel eens druk worden ondanks de coronamaatregelen.
Op deze foto is het erg rustig, maar in het centrum wil het nog wel eens druk worden ondanks de coronamaatregelen. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Hilversummers meer en met meerdere mensen tegelijk naar buiten'

Algemeen

HILVERSUM - De constatering van minister-president Mark Rutte dat het naleven van de coronamaatregelen verrommelt, wordt ook in Hilversum waargenomen. Zo blijkt uit het wekelijkse corona-overzicht van de gemeente.

"Het algemene beeld in Hilversum is dat het nog steeds goed gaat. Wel is zichtbaar dat de mensen meer en met meerdere mensen tegelijkertijd naar buiten gaan", zo is de getrokken conclusie. "In het centrum van Hilversum was het op de zaterdag redelijk druk, maar nog wel acceptabel." 

Komende dinsdag is er overleg met Economische Zaken, Handhaving, Openbare Ruimte en de centrummanager om te kijken hoe de anderhalve meter afstand het beste te waarborgen is in het centrum. Als voorbeelden hiervoor noemt Hilversum belijning, wachtrijen en het weghalen van objecten in de openbare ruimte. 

Op andere plekken in Hilversum zijn vervolgstappen niet nodig. De gemeente stelt dat de drukte in het buitengebied acceptabel en beheersbaar is. 

Volgens Handhaving en Toezicht is de start van de ramadan goed gegaan. Daarmee wordt bedoeld dat er relatief weinig extra jongeren op straat zijn. De handhavers treden strenger op bij overtredingen van de coronamaatregelen. Tevens draait deze afdeling aangepaste diensten tot 4.00 uur en is er extra inzet op maandag 4 mei (Dodenherdenking) en dinsdag 5 mei (Bevrijdingsdag), zoals dat maandag tijdens Koningsdag ook al het geval was.

Over de feestdag gesproken. Handhaving en Toezicht geeft aan dat Koningsnacht en Koningsdag rustig zijn verlopen. "Op straat was het rustiger dan een weekend eerder", aldus de conclusie van de dienstdoende ambtenaren. Aan het begin van Koningsdag was er wel wat onduidelijkheid over de 'kleedjesverkoop'. Hoewel er in meerdere tuinen een kleedje met daarop spulletjes lag, bleek er geen sprake te zijn van een georganiseerd verband of een toeloop. 

Tevens waren er vragen over de verkoop van bier bij de Gooische Bierbrouwerij afgelopen zondag. Op het Marktterrein stond een lange rij, zo bleek uit foto's op social media. Hilversummers wilden maar wat graag een fles bier kopen. Uiteindelijk bleek het om gebottelde flessen te gaan en vond de verkoop niet plaats vanuit MOUT (horeca) maar de al genoemde bierbrouwerij (detailhandel). 

Uit de krant