Volgens de gemeente vindt de overlast van jongeren vooral plaats in de hofjes in Kerkelanden.
Volgens de gemeente vindt de overlast van jongeren vooral plaats in de hofjes in Kerkelanden. Foto: © Bastiaan Miché

Jongerenoverlast in Kerkelanden is alleen gezamenlijk op te lossen

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het bestrijden van de overlast en het werken aan de veiligheid en de leefbaarheid is een taak van iedereen. Dat is de duidelijke boodschap van burgemeester Pieter Broertjes nadat hij en wijkwethouder Annette Wolthers overleg hebben gehad in Kerkelanden.

“Het moet veiliger worden in de buurt. Dat kunnen de gemeente en politie niet alleen, dat moeten we samen doen. Van jong tot oud, van schoolbestuur tot wethouder, gaan wij aan de slag. Wij roepen buurtbewoners op om zich hierbij aan te sluiten op weg naar een leefbare en veiligere buurt”, meldt de burgervader. 

Donderdag heeft er een onderhoud plaatsgevonden in de wijk waar nu al maanden sprake is van ernstige jongerenoverlast. Naast de twee collegeleden waren hier de schoolbesturen van de laatste tijd vaak geplaagde Augustinus- en Goudenregenschool aanwezig en de politie. Punt van discussie was de veiligheid rondom beide scholen en in de wijk. "Gezamenlijk gaan zij aan de slag met buurtbewoners, kinderen van de school en de jongeren uit de buurt", meldt de gemeente in een persbericht.

Vruchten

Vrijdag gaf de gemeente al antwoorden op vragen van deze krant. Hierin trok zij de conclusie dat de nieuwe aanpak, na in eerste instantie alleen maar te reageren op incidenten, zijn vruchten begint af te werpen. Daarmee is niet gezegd dat het probleem definitief de wereld uit is. 

“In een heel open en prettige sfeer is er gesproken over de huidige situatie rondom de scholen, maar ook in de buurt", vertelt de D66-wethouder. "De huidige situatie is zeer onwenselijk. Er is besproken wat de huidige aanpak inhoudt, maar ook wat de scholen zelf nu al doen en wat eventueel beter kan in samenhang met andere partners in de buurt."

Het probleem is niet alleen op te lossen. Met elkaar wel is de boodschap. "Het is zaak dat alle partijen op elkaar afgestemde maatregelen nemen", aldus de gemeente. "In samenhang kun je een groter gebied verbeteren. Onder dat mom is een plan gemaakt, waarbij zoveel mogelijk partners, zoals Versa Welzijn, bewoners, kinderen en jongeren uit de buurt worden betrokken."

Eind mei

Dat plan van aanpak voor maatregelen voor inrichting van de fysieke ruimte moet er eind mei liggen. Een integraal plan voor de groepsaanpak is er al. Wel benadrukt de gemeente dat het een plan van de lange adem is. Incidenten kunnen voorlopig blijven voorkomen, is de disclaimer. "De gemeente gaat samen met alle betrokken partijen net zo lang door totdat een acceptabele situatie is ontstaan voor alle betrokken partners, voor de buurtbewoners en de kinderen die in Kerkelanden wonen en spelen. 

Duidelijk is ook dat buitengewone opsporingsambtenaren en politie vaker in de avonduren en 's nachts in Kerkelanden te vinden zullen zijn. Ouders van kinderen die ongewenst gedrag vertonen worden hierop aangesproken. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat lang niet alle raddraaiers uit Kerkelanden komen. De groep is een mix van jongeren uit Oost en Noord. 

In het persbericht wijst de gemeente de buurtbewoners erop wat zij kunnen doen als zij ongewenst gedrag waarnemen. De politie is via het algemene nummer 0900-8844 bereikbaar. "Beschrijf het tijdstip, de plaats van het incident, de overlastgevers die u ziet en hun vervoersmiddel(en)", is de meegegeven tip. Anoniem melden kan ook bij Meld Misdaad Anoniem. "Spreek gemeentelijke boa’s, jeugdboa’s en de politie aan op straat, in uw buurt. U kunt ook terecht bij de buurtcoördinator van Zuidwest of de opbouwwerker van Versa."

Uit de krant