Afbeelding
Foto: Gooi en Eembode

Hilversumse Meent aangemeld voor Programma Aardgasvrije Wijken.

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het college van burgemeester en wethouders heeft een aanvraag voor het Programma Aardgasvrije Wijken voor de Hilversumse Meent ingediend bij het Rijk. Het gaat om het noordelijk deel van de wijk met 624 woningen, zowel (sociale) huur- als koop. Het bedrag dat de gemeente vraagt: 4,5 miljoen euro.

“Sinds enkele jaren zijn we met partners aan het onderzoeken hoe we de Meent van het aardgas kunnen halen. Met een rijksbijdrage kunnen we deze wijkaanpak intensiveren", aldus wethouder Arno Scheepers. De verwachting is dat de minister na de zomer bekend maakt welke wijken mee mogen doen aan het Programma Aardgasvrij Wijken.

Het bedrag van 4,5 miljoen euro is bedoeld om de zogenaamde onrendabele top te financieren. "Dit is het bedrag dat een eigenaar van een woning niet terug kan verdienen met de besparing op de energielasten", legt Scheepers uit. "Uitgangspunt is namelijk dat het aardgasvrij maken van een woning niet tot extra kosten leidt.”

In de aanvraag staat hoe en met welke techniek de gemeente samen met haar partners Liander, de wijkvereniging Stichting Hilversumse Meent en de woningcorporaties Het Gooi en Omstreken en de Alliantie binnen tien jaar het noordelijk deel van de Meent aardgasvrij wil maken. Scheepers: “Een collectief warmtenet lijkt niet haalbaar in de Meent. Daarom wordt voorgesteld om op woningblokniveau tot oplossingen te komen. Na toekenning van de rijksbijdrage gaan we samen met onze partners en bewoners, zowel eigenaarbewoners als huurders, deze aanpak verder uitwerken."

De wethouder benadrukt daarbij dicht te blijven bij de ambities, wensen en zorgen van de bewoners. "Zij doen mee op basis van vrijwilligheid. We gaan klein beginnen met bewoners die graag snel van het aardgas af willen. We evalueren en leren en sturen bij waar nodig voordat we op grotere schaal verder gaan. De ervaringen die we in dit programma opdoen, gebruiken we om andere woningeigenaren, in de Meent en Hilversum breed, in staat te stellen op termijn aardgasvrij te worden.”

Uit de krant