Het unieke AVRO Concertorgel maakte de oorlog mee, én de bevrijding.
Het unieke AVRO Concertorgel maakte de oorlog mee, én de bevrijding.

Opnames 5 mei-concert Pierre Palla Concertorgel online te zien

Cultureel

HILVERSUM - Op het Pierre Palla Concertorgel in het Muziekcentrum van de Omroep zou organist Patrick Hopper dinsdag 5 mei een bevrijdingsconcert verzorgen. Omdat dit nu niet kan zijn enkele opnames geplaatst op de eigen website

Het gaat om opnames van de concerten in december vorig jaar ter gelegenheid van de ingebruikname van het orgel. Dit orgel is het voormalige concertorgel van de AVRO-studio dat een prominente rol heeft gespeeld in de Nederlandse radiogeschiedenis.

Te zien en horen zijn een promotiefilmpje met korte fragmenten van de concertweek in december vorig jaar. Verder een filmpje met een duet op orgel en piano door de Engelse organisten Simon Gledhill en Richard Hills. 

Dan het Vioolconcert in e klein van Felix Mendelssohn Bartholdy met als soliste Janneke van Prooijen waarbij de orkestpartij op het orgel wordt vertolkt. En tot slot een extra opname van het bekende We’ll meet again, dat speciaal voor dit orgel is gearrangeerd. 

Het unieke AVRO Concertorgel maakte de oorlog mee, én de bevrijding. In oktober 1945 bespeelde de Canadese korporaal Edgar Goodaire dit orgel tijdens live radio-uitzendingen. De opnames zijn te zien op de website van de stichting: pierrepallaconcertorgel.nl/media

Uit de krant