Afbeelding
Foto: Pixabay

VVD Hilversum introduceert anderhalvemeter-taskforce en het coronakwartje

Politiek

HILVERSUM - Twee opvallende moties die de Hilversumse fractie van de VVD woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering zal indienen: kom met een 'anderhalvemeter-taskforce' en realiseer een fonds dat kan worden gevuld met solidariteitsheffing: het 'coronakwartje'. Een '-dubbeltje' mag ook. 

VVD-gemeenteraadsleden Frits Vogel en Haitske van de Linde komen met de plannen nu het er steeds meer op lijkt dat 'anderhalvemetermaatregelen' nodig zullen blijven. En dat vraagt om maatregelen, met name voor de horeca. Gesprekken met ondernemers hebben nu geleid tot de motie waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht een 'taskforce' in het leven te roepen. Deze taskforce moet proactief met ondernemers en organisaties (sportclubs of culturele organisaties, onder andere) gaan kijken hoe anderhalve meter in te richten is. "Belangrijk is dat ook diensten als de brandweer vooraf meedenken", benadrukken de liberalen. 

De tweede motie bevat een voorstel om via het Stadsfonds steun te organiseren, waarbij samenwerking tussen ondernemers het uitgangspunt is, Mogelijk kan ook de Hilversumse consument een steentje bijdragen. "Er zijn helaas ondernemers die de pech hebben van een locatie die niet aan te passen is aan de richtlijnen", aldus Van de Linde, "en dit zijn niet per definitie zaken die onder normale omstandigheden slecht draaien. Wij vinden het belangrijk dat ook we ook die ondernemers steunen."

Het voorstel van de VVD is dat het college op zo kort mogelijke termijn samen met (in ieder geval) het bestuur van het Stadsfonds, Centrum Hilversum en een branchevereniging als Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hilversum bekijkt hoe het Stadsfonds kan worden ingezet om coronasteun te verstrekken aan (horeca-)ondernemers en welke criteria hiervoor zouden moeten gelden. 

Hierbij moet niet alleen gedacht worden aan rechtstreekse financiële steun, maar ook aan mogelijkheden als garanties om rentekosten te drukken. De liberaal geeft als denkrichting mee dat het fonds tevens te vullen kan zijn middels een solidariteitsheffing in de vorm van een coronadubbeltje of -kwartje. 

Ondernemers die wél open kunnen berekenen een solidariteitstoeslag op hun producten om collega’s te kunnen steunen die niet open kunnen. Van de Linde: "Hilversumse consumenten betalen op die manier bijvoorbeeld een kwartje meer voor een biertje en dat kwartje vloeit in het fonds waaruit de ondernemers worden geholpen. Ook verzoekt de VVD het college om te bekijken of de druk van de huurlasten omlaag kan. Volgens Van de Linde zijn de VVD-voorstellen binnen de horecakringen positief ontvangen. "Ondernemers willen dolgraag weer aan de slag en er is veel bereidheid om elkaar te steunen.”

Uit de krant