Directeur-bestuurder Maarten van Gessel.
Directeur-bestuurder Maarten van Gessel. Foto: Gooi en Omstreken
Video

Huren Het Gooi en Omstreken ondanks coronacrisis omhoog

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het Gooi en Omstreken voert, ondanks de coronacrisis, op 1 juli 2020 de jaarlijkse huurverhoging door. Wel zegt de woningcorporatie maatwerk te zullen leveren voor huurders die in de financiële problemen komen.

De gemiddelde huurverhoging wordt over het gehele bezit 2,6 procent (gelijk aan inflatie 2019), variërend van 0 tot 5,1 procent. Directeur-bestuurder Maarten van Gessel: "Als woningcorporatie zorgen wij ervoor dat woningen betaalbaar blijven, tegen een huur die bij de woning past. Toch hebben soortgelijke woningen in een straat of in een complex niet altijd dezelfde huurprijs. Die verschillen roepen vragen op. Wij kiezen er daarom voor om deze verschillen te verkleinen met de jaarlijkse huurverhoging." 

Met huurdersorganisatie HGO is afgesproken dat woningen die nu een relatief lage huurprijs hebben, een hogere huurverhoging krijgen dan woningen die al een goede huurprijs hebben. Op deze manier moeten huurprijzen meer in overeenstemming worden gebracht met de kwaliteit van de woning."

De coronacrisis is dus voor Het Gooi en Omstreken geen reden om de huurverhoging te schrappen. Van Gessel verzekert dat iedere verdiende euro wordt geïnvesteerd in betaalbare en goede sociale huurwoningen voor mensen met een bescheiden inkomen. "Als we de huurprijs niet zouden verhogen, dan heeft dat gevolgen voor de renovaties, onderhoud en het isoleren en verduurzamen van woningen. Ook zijn de inkomsten nodig voor de bouw van nieuwe sociale huurwoningen, die zo hard nodig zijn in onze regio."

Het laten vervallen of uitstellen van de huurverhoging is, aldus de directeur-bestuurder, voor alle huurders, geen passend antwoord op de uiteenlopende problemen. "Daarom kiezen we voor maatwerk. We willen juist die huurders helpen die door sterke inkomensdaling in financiële problemen zijn gekomen."

Vanaf dit jaar kunnen huurders met een laag inkomen en relatief hoge huur een huurverlaging of huurbevriezing aanvragen. Of een huurder hiervoor in aanmerking komt hangt af van het huishouden, inkomen en de netto huurprijs van de woning waarin zij wonen. 

De aanleiding hiervan is het Sociaal Huurakkoord dat Aedes (branchevereniging voor woningcorporaties) en de Woonbond hebben bedacht om woningen voor iedereen betaalbaar te houden. Meer informatie Kijk voor meer informatie en de veelgestelde vragen en antwoorden op: www.gooienom.nl/huurverhoging


Uit de krant