Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Gemeenteraad akkoord: Hilversum investeert 128,5 miljoen euro in schoolgebouwen

Politiek

HILVERSUM - De gemeente Hilversum investeert voor de komende jaren maar liefst 128,5 miljoen euro in schoolgebouwen. Woensdagavond gaf de gemeenteraad groen licht voor het zogenaamde Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2020-2035.  

Het verbeteren van de schoolgebouwen doen de gemeente en de schoolbesturen samen. De investering is voor nieuwe schoolgebouwen, in uitbreiding van gebouwen, maar vooral in het renoveren of vervangen van bestaande gebouwen. De schoolbesturen blijven investeren in het verduurzamen van de schoolgebouwen en betalen mee aan het energieneutraal maken van vernieuwde schoolgebouwen.

"Ik ben heel blij dat de gemeenteraad het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2020-2035 heeft vastgesteld", aldus onderwijswethouder Annette Wolthers. "In deze tijd van bezuinigingen hebben het college en de gemeenteraad dit plan zo belangrijk gevonden dat er voor de komende zestien jaar geld is uitgetrokken. Om alle plannen te realiseren zal alle inventiviteit nodig zijn om deze plannen tot uitvoering te brengen."

Belangrijke reden voor de investeringen is dat Hilversum - en dus ook het aantal kinderen in Hilversum - groet. Met dit plan moet er straks voldoende ruimte in de schoolgebouwen zijn om de groei in Hilversum op te vangen. Daarnaast hebben schoolgebouwen een levensduur, zowel onderwijskundig als bouwtechnisch. Schoolgebouwen moeten af en te worden opgeknapt of vervangen, vaak ergens na veertig jaar. Ook heeft de gemeente een zorgplicht voor de bekostiging van schoolgebouwen. 

Tussen nu en 2035 wordt geïnvesteerd in de uitbreiding, vernieuwing of nieuwbouw van 31 opgaven, variërend van een kleine uitbreiding tot vooral veel grote renovatie en nieuwbouwprojecten. Voor 24 scholen zal de komende jaren het gebouw worden vernieuwd. Een bijzonder punt van aandacht is dat er in de gemeente maar liefst twintig schoolgebouwen zijn met een monumentale status. 

Tien van de twintig schoolgebouwen worden de komende jaren vernieuwd door een grote renovatie. Zo gaat men aan de slag Iternational Primary School (nieuwbouw)en vindt er vernieuwing plaats bij scholen Kerkelanden, Groot Goylant en Montessorischool Centrum.

Uit de krant