Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Tijd van waarschuwen bij tijdelijke overweg Mussenstraat voorbij

Algemeen

HILVERSUM - De discussie over het gebruik van de tijdelijke spoorwegovergang laaide op social media al fors op deze week. Automobilisten sluipen er nog lustig op los om aan de andere kant van de spoorlijn te komen. De tijd van waarschuwen is over, zo laat de provincie Noord-Holland vandaag weten. 

Tot maandag 18 mei ziet de provincie het nog door de vingers en kunnen de bestuurders rekenen op een waarschuwingsbrief. Daarna is het basta en volgt een prent. Dat betekent dan 99 euro aftikken voor het gebruik maken van deze tijdelijke overweg die bedoeld is voor fietsers en voetgangers en bij calamiteiten voor nood- en hulpdiensten. 

Dat er nu strenger gehandhaafd gaat worden, heeft alles te maken de bereikbaarheid voor de politie, brandweer en ambulance. "Het Tergooi-ziekenhuis ligt net over het spoor aan de zuidzijde, en de brandweerkazerne ligt eveneens dicht bij het spoor, maar dan aan de noordzijde. De tijdelijke overweg is cruciaal voor hulpdiensten om op tijd bij een calamiteit te kunnen zijn en is dus primair bedoeld om de veiligheid van Hilversummers tijdens de bouw te kunnen garanderen", stelt bereikbaarheidscoördinator Barbara Brus. 

Het gemotoriseerde verkeer wordt met camera's vastgelegd. Dat heeft al tot de nodige waarschuwingsbrieven geleid. Dat er te pas en te onpas gebruik wordt gemaakt van deze tijdelijke overgang, die is aangelegd omdat momenteel de spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg wordt gerealiseerd, werd al duidelijk op social media. Diverse Hilversummers klaagden hierover en kaartten daarmee ook de onveilige situatie aan. 

De tijdelijke overweg is aangelegd zodat fietsers en voetgangers vrij kunnen bewegen tussen de wijken Liebergen en het Riebeeckkwartier. Blijkbaar menen nog de nodige automobilisten dat zij toch even snel hier over kunnen steken. "De Mussenstraat en de straten rondom de Riebeeckvijver hebben een heel ander profiel dan de Oosterengweg. Ze zijn veel smaller en niet ingericht op een grote stroom auto's. Bovendien liggen er twee basisscholen in de buurt. Dat willen we niet mengen met zoek- en sluipverkeer", aldus Brus. 

Uit de krant