Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Geen precariobelasting in Hilversum dit jaar

Bedrijven

HILVERSUM - Goed nieuws voor winkeliers en horeca-ondernemers die normaliter betalen voor terrassen en uitstallingen. Het college van burgemeester en wethouders laat de jaarlijkse precariobelasting in zijn geheel vervallen.

Het gaat om de tarieven van de categorieën waarbij door de coronacrisis geen sprake is van profijt (terrassen, luifels, reclameborden, vaste standplaatsen in de openbare ruimte). Dat betekent dat ondernemers dit jaar geen precario - bij elkaar 181.500 euro - hoeven te betalen. 

"De coronacrisis heeft een grote impact op het bedrijfsleven in Hilversum", constateert ook wethouder Karin Walters van financiën. "Cafés en restaurants zijn dicht. De terrassen kunnen niet benut worden. Horecaondernemingen kunnen alleen nog bezorgen. Winkels en (persoonlijke) dienstverleners starten net weer op, binnen de anderhalve-meter-samenleving. De omzetverliezen zijn groot. Ik ben daarom zeer verheugd met het voorstel van het college om de precariobelasting dit jaar in zijn geheel te laten vervallen.” 

Het voorstel van het college om de precariobelasting in zijn geheel te laten vervallen zal nu worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Echter, omdat vanuit die gemeenteraad al meerdere ideeën zijn ontstaan om getroffen ondernemers te steunen, is het onwaarschijnlijk dat dit voorstel niet doorgaat. 

Opvallend is wel dat wethouder Arno Scheepers van economische zaken eind maart nog meldde dat er een voorstel zou komen om de precariobelasting voor de winkeliers en horeca-ondernemers te verlagen en niet te schrappen. "Maar dat was in de begindagen van corona en toen was het nog een idee", zegt Walters. Daarmee wil ze aangeven dat de coronamaatregelen nu toch al een tijdje gaande zijn en bij veel ondernemers het water tot aan de lippen staat.

En dus, zegt zij, is het belangrijk dat zij worden gesteund, voordat de ene na de andere onderneming omvalt. Het schrappen van de precariobelasting betekent bovendien dat wanneer ondernemers hun terrassen eventueel willen uitbreiden - in het kader van afstand houden - niet worden gehinderd door een daardoor hogere precariobelasting. 

Uit de krant