Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Drugspand aan Havenstraat moet half jaar dicht

Algemeen

HILVERSUM - En dat is al nummer vier dit jaar. Opnieuw heeft burgemeester Pieter Broertjes besloten een drugspand te sluiten voor een half jaar. Ditmaal gaat het om een bedrijfspand aan de Havenstraat.

Aanleiding voor deze beslissing, die de burgervader vandaag heeft genomen, is de vondst van een volledig functionerende en bedrijfsmatige hennepkwekerij tijdens een politieonderzoek. In de kelder van het pand werden hennep moederplanten en hennepstekken aangetroffen. De elektriciteit voor de kweekinstallatie werd door middel van een illegale aansluiting voor de elektriciteitsmeter weggenomen. 

De burgemeester gaat over tot sluiting van het bedrijfspand om de openbare orde en veiligheid en het leefklimaat in de buurt te herstellen. “De hennepplanten die zijn aangetroffen in het pand en het feit dat er eerdere oogsten zijn geweest, betekent dat er aantoonbaar vanuit het pand gehandeld is in drugs", merkt Broertjes op. 

Ripdeals

Hij vervolgt zijn toelichting: "Een hennepkwekerij levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Niet alleen is er een risico op ripdeals, maar ook werd in het pand illegaal stroom afgetapt ten behoeve van de kwekerij. Deze illegale afname is door zijn constructie brandgevaarlijk. Ik merk dit aan als een ernstige overtreding. Gelet op de omvang van de hennepkwekerij en de langere periode dat de kwekerij functioneerde is het zeer aannemelijk dat het pand naamsbekendheid heeft in het criminele drugscircuit”, aldus burgemeester Pieter Broertjes. 

Met de sluiting wil de burgervader in ieder geval de naamsbekendheid van het pand in het criminele circuit doorbreken en de openbare orde herstellen. Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid een pand te sluiten wanneer er vanuit het pand drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt. Voor de burgemeester was het aantreffen van een professionele hennepkwekerij reden genoeg om het pand met ingang van woensdag 20 mei voor zes maanden te sluiten.

Er zou hier sprake kunnen zijn van 'ondermijning'. Dat gebeurt als de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven worden. "Criminelen gebruiken bijvoorbeeld bedrijfspanden of woningen voor illegale activiteiten, zoals de handel in drugs of de productie ervan. Met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van onze inwoners. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. De gemeente, de politie, het openbaar ministerie en de belastingdienst trekken daarom samen op in de strijd tegen ondermijning", vertelt de gemeente.

Eerder dit jaar sloot de burgemeester om dezelfde reden panden aan de Koninginneweg, de Kerklaan en de Roosendaalstraat.

Uit de krant