Burgemeester Pieter Broertjes.
Burgemeester Pieter Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

Burgemeester Broertjes steunt boa-initiatief

Politie

HILVERSUM - "Met het verder openen van de samenleving neemt de druk op de boa’s alleen maar toe. De boa’s moeten beter uitgerust worden, maar ook meer samenwerken en ondersteund worden door de politie."

Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes naar aanleiding van het geweld tegen boa's (buitengewone opsporingsambtenaren) in IJmuiden op Hemelvaartsdag en de landelijke actie van de boa-vakbonden en de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Haarlem. Ook Hilversum heeft zich aangesloten bij dit initiatief. De vakbonden pleiten ervoor dat handhavers worden uitgerust met een wapenstok en pepperspray, om zich te kunnen verdedigen in het geval van nood.

De gemeenten die deze actie steunen gaan dinsdag 26 mei rond 12 uur in het centrum van hun steden met een groep boa’s en vertegenwoordigers van het stadsbestuur een gezamenlijke verklaring uitspreken, die ook aan het publiek wordt uitgedeeld. De burgemeester zal namens het college een verklaring uitspreken bij Station Hilversum om 12.15 uur.

De vakbonden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) organiseren acties in meerdere steden omdat er steeds meer geweld wordt gebruikt tegen handhavers, maakte de BOA Bond afgelopen vrijdagavond bekend. Bij de aangekondigde demonstratie van dinsdag kunnen steden zich nog aansluiten het initiatief van de BOA Bond. 

In september 2019 zei Broertjes nog tegen deze krant dat over uitbreiding van het arsenaal van de boa's te praten is. Daarbij dacht hij zelf aan pepperspray en een bodycam. "Ik ben daarvoor, mits het selectief en correct wordt ingezet. Die boa’s moeten ook opgeleid worden. Dat is natuurlijk ook wel een dingetje."

Uit de krant