Afbeelding
Foto: Max Miché

College zegt nee tegen enorme windturbines langs A27

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Enorme windturbines vlakbij afslag 33 langs de A27 vindt het college van burgemeester en wethouders geen goed idee. Dat hebben B&W opgeschreven in hun wensen en bedenkingenlijstje voor wat betreft de Regionale Energie Strategie (RES). 

Het is de duidelijke wens van het college dat de windturbines worden geschrapt uit de RES. De conceptversie die in april verscheen heeft de nodige stof doen opwaaien inmiddels. Het Goois Natuurreservaat, vier bewonersverenigingen en ook binnen de politiek is er de nodige kritiek op het plaatsen van onder meer de windturbines en plaatsing van zonnevelden in de Gooise natuur. Mede vanwege die maatschappelijke onrust moet het zoekgebied bij afslag 33 van de A27 uit de plannen gehaald worden.

Ander argument voor B&W is dat er sneller zonne-energiemeters gemaakt moeten worden. "In de concept RES voor Noord-Holland-Zuid staat de ambitie voor zonne-energie op grote daken en parkeerplaatsen beschreven. Maar wij willen die ambitie voor 2050 al over tien jaar gerealiseerd hebben", stelt wethouder Bart Heller. "We kunnen het aan onze bewoners niet uitleggen dat we er maar liefst dertig jaar over zouden gaan doen om op alle geschikte daken zonnepanelen te leggen. Een extra argument om hier nu vol op in te zetten is de stimulans voor groene banen en investeringen."

Vandaag heeft het college de wensen en de bedenkingen opgesteld voor RES van Noord-Holland-Zuid, waar de Gooi en Vechtstreek onderdeel van is. Nu is het aan de gemeenteraad om dit lijstje in te dienen op de concept Regionale Energie Strategie Noord-Holland-Zuid. Volgens de gemeente is een belangrijke leidraad bij het opstellen van de wensen en de bedenkingen het advies dat zij verkregen hebben van een groep van vijftig Hilversummers. 

“We zien in de concept RES veel terug uit dit advies", aldus de GroenLinks-bestuurder. "Het bijzondere landschap om Hilversum wordt bijvoorbeeld gespaard door niet over te gaan op grootschalige energieopwekking. De zoekgebieden voor opwekking van duurzame energie liggen vooral op grote daken, parkeerplaatsen, bedrijventerrein en langs infrastructuur. In het vervolgproces gaan we dit, samen met bewoners en ondernemers, verkennen en waar mogelijk concretiseren", luidt zijn uitleg. 

In de concept RES voor de energieregio Noord-Holland-Zuid staat hoe en waar duurzame elektriciteit (zon en wind) kunnen is op te wekken. De 29 gemeenten, de provincie Noord-Holland, de drie waterschappen en de netbeheerders in deze energieregio hebben tot 1 oktober de tijd wensen en bedenkingen in te dienen. Ook bewoners die eerder mee hebben gedacht over de concept RES mogen dit doen. In Hilversum zijn dit de deelnemers van de Adviesgroep. Na de zomer start een participatieproces waarbij de zoekgebieden uit de concept RES verder worden onderzocht. 

Kijk voor meer informatie over de RES op www.hilversum.nl/aardgasvrij

Uit de krant