Afbeelding
Foto: Van den Berg Architecten B.V.

Nieuwbouw Beukenhof gaat voorlopig niet door

Zorg

LOOSDRECHT - De nieuwbouwplannen om verpleeghuis de Beukenhof gefaseerd te slopen en het terrein te herinrichten worden herzien. Het plan blijkt in de huidige vorm niet haalbaar voor de organisatie, meldt Inovum.

Belangrijke reden voor het besluit is dat de bouwkosten sinds de start van het project in 2016 enorm zijn toegenomen. Niet alleen stegen de marktprijzen aanzienlijk, ook kreeg Inovum te maken met andere eisen met betrekking tot stikstof, milieu- en energienormen. "Hierdoor werd het ontwerp steeds ingewikkelder en duurder dan in eerste instantie berekend." 

De (aangescherpte) eisen van geldverstrekkers voor financiering maken dat de haalbaarheid van de benodigde investering onder druk kwam te staan. Het eerste ontwerp is sinds de start in 2016 onderhevig geweest aan vele veranderingen. 

De afgelopen maanden is er Inovum breed gerekend, getekend, geanalyseerd en gepuzzeld op mogelijkheden om flink te bezuinigen op deze plannen voor de Beukenhof, maar iedere oplossing bracht ook nieuwe kosten met zich mee. 

Ook de kosten voor de verbouwing van een andere locatie van Inovum, Gooiers Erf, vielen hoger uit dan eerder geraamd, waardoor Inovum het geheel moest herzien. Het plan voor de Beukenhof is hierdoor in de huidige vorm en met de geldende eisen niet meer haalbaar.

Wat betekent dit voor de Beukenhof? Voorlopig blijft het hoofdgebouw van de Beukenhof staan. Er komt voor het voorste stuk van het gebouw een nieuw en beter plan dat moet passen bij de behoeften van de cliënten en binnen de financiële ruimte. De woningen voor bewoners met dementie, die aan de achterkant zijn gesitueerd, blijven langer in gebruik. 

Enkele al leegstaande gebouwen op het terrein van de Beukenhof worden gesloopt in het najaar van 2020. Daarna kan het nog even duren voordat de verbouwing van de Beukenhof start. In eerste instantie is een periode van twee tot drie jaar nodig voor planvorming, aanbesteding en voorbereiding. Vervolgens nog eens twee tot drie jaar voor de bouw van het project. In totaal is de verwachting nu dat het ongeveer vijf jaar zal duren voordat de nieuwbouw van de Beukenhof gereed is.

Uit de krant