Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Familie doodgeschoten man: 'Hij had psychose en moest worden opgenomen'

Politie

HILVERSUM - De 39-jarige man, die woensdagavond aanrichtte Algemene begraafplaats Berestein en vervolgens werd doodgeschoten door een agent, verkeerde in een psychose en moest worden opgenomen. Dat verklaart zijn familie aan Hart van Nederland

In april merkte de zus van de man dat het niet goed ging met haar broer, legt ze uit. Sindsdien probeerde ze hulp voor hem te regelen. Ze vertelt dat ze meerdere keren overal heeft aangeklopt: bij de politie, GGZ en crisisdienst. Volgens een neef van het slachtoffer is zijn huisarts de enige die de meldingen serieus nam. 

Allebei stellen zij dat de situatie van afgelopen woensdag had voorkomen kunnen worden als er eerder door hulpinstanties was ingegrepen. “Hij wordt nu neergezet als een dolle dwaas die willens en wetens iets heeft gedaan”, stelt de neef tegenover de zender. "Deze situatie had voorkomen kunnen worden en dat begint bij de meldingen die zijn gedaan."

Het onderzoek door de Rijksrecherche in opdracht van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland is nog ion volle gang. Een woordvoerder van het OM kon donderdag niet veel meer kwijt dan dat er een situatie ontstond waarop door de politie is geschoten. Waarom er precies is geschoten en wat er tijdens het incident allemaal is geroepen, wordt onderzocht. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Duidelijk is wel dat de man flink wat schade heeft veroorzaakt op de begraafplaats, die officieel net in de gemeente Wijdemeren ligt. Een boswachter, die iets verderop woont en met de politie al sprak als getuige, vertelde donderdagmorgen tegen deze krant dat de man door het bos reed, tegen slagbomen en de aula van de begraafplaats en nadat hij was uitgestapt flink schreeuwde en brulde. Er zou zeker sprake zijn van een bedreigende situatie. 

De gemeente Wijdemeren laat weten dat er schade is toegebracht aan de aula en enkele graven en grafmonumenten. "Donderdagmorgen zijn de nabestaanden persoonlijk geïnformeerd. Later die dag organiseerde burgemeester Crys Larson een korte samenkomst met nabestaanden. Zij konden in rust en beslotenheid de beschadigde graven bezoeken. Twee medewerkers van de GHOR waren aanwezig voor eventuele geestelijke bijstand. We blijven met de nabestaanden in contact over het herstellen van de grafmonumenten.

Uit de krant