Edwin Göbbels aan de interruptiemicrofoon.
Edwin Göbbels aan de interruptiemicrofoon. Foto: Bastiaan Miché
Update

Edwin Göbbels stapt uit D66-fractie

Politiek

HILVERSUM - Edwin Göbbels is niet langer lid van de D66-fractie. De politicus stopt per direct bij de Democraten en gaat wel verder als raadslid onder Democraten Hilversum. Zijn nu oude partij, D66, is teleurgesteld en verbaasd over de reden van het vertrek. 

Volgens Göbbels is de aanleiding een verschil van inzicht in het Hilversumse sleutelproject. De fractie en hij denken blijkbaar totaal verschillend over de bouw van tienduizend woningen in Hilversum binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en het veranderen van het karakter van Hilversum als tuindorp in een 'kosmopolitisch hoogstedelijk milieu' 

"Die koerswijziging is zonder directe betrokkenheid van burgers, zonder diepgaande politieke discussies en zonder solide informatie. Er bestaat een tunnelvisie bij het college van burgemeester en wethouders waar de huidige D66 fractie als collegepartij in mee gaat", is de uitleg in het vandaag door Göbbels uitgegeven persbericht. 

"Geen onbezonnen besluit maar eerst graag een Omgevingsvisie door open het gesprek aan te gaan", meldt het raadslid. "Belicht kansen en dilemma's. Borg zo dat op democratische wijze een breed gedeelde visie op de toekomst van Hilversum 2040 ontstaat. Maak op basis daarvan plannen en zoek daarbij de mensen en middelen. Hilversum is centrumgemeente in de Regio Gooi en Vechtstreek met bijna 260.000 inwoners. Dat is nu al solide basis voor een mooie toekomst."

D66 Hilversum is verbaasd over het argument van Göbbels. De D66-fractie, meldt in een persbericht juist op korte termijn aan de slag te willen gaan met het maatschappelijk gesprek over extra woningbouw in Hilversum. Niet de agenda van de MRA, maar het gesprek in Hilversum moethierbij leidend zijn, stelt fractievoorzitter Annemarie den Daas. "Een besluit dat we zeer zorgvuldig moeten nemen, in samenspraak met alle Hilversummers, waarbij we vooral willen redeneren vanuit kwaliteit en niet enkel kwantiteit. Voor Hilversum nu en Hilversumin de toekomst. Precies dát is wat we van plan zijn."

Met het vertrek van Göbbels heeft D66 nu zes zetels in de raad, evenveel als de VVD. Doordat hij verdergaat met een eigen partij staat de teller qua raadsfracties nu op elf in Hilversum.

Uit de krant