De Anemonestraat in de Bloemenbuurt.
De Anemonestraat in de Bloemenbuurt. Foto: H.P. Föllmi

Drie architectuurwandelingen deze zomer: Dudok, omroepen en industrie

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het versoepelen van de coronamaatregelen betekent ook dat de activiteiten van het Dudok Architectuur Centrum weer langzaamaan gaan plaatsvinden. En dus staan er drie verschillende architectuurwandelingen door Hilversum op de kalender. 

Daarbij is veel aandacht voor de architectuur van Dudok en zijn tijdgenoten maar krijgen deelnemers ook inzicht in de vele verschillende opvattingen over wonen, restaureren, erfgoed en stedenbouw tussen 1920 en 2020. In verband met de coronamaatregelen zijn de wandelingen voor kleine groepen. Ook is het kopen van een ticket vooraf via de website verplicht.

De reeks start al komende zondag 14 juni met een wandeling door de Bloemenbuurt. Deelnemers zien en horen alles over de opbouw van deze eerste wijk met sociale woningbouw die in opdracht van de gemeente door Dudok werd ontwikkeld. Van woningen in gezellige straatjes met tuintjes en perken tot openbare badhuizen, een buurtleeszaal en schoolgebouwen in de wijk. Deze wandeling is ook op 12 juli en 2 en 23 augustus. 

De wandeling ‘Van Gooise omroepvilla’s tot Media Park’ gaat door een wijk waar zowel de welgestelde stedelingen als de omroepen zich vestigden. Tijdens de wandeling vertelt de gids over de architectuur van de monumentale, spraakmakende omroepgebouwen en over het ontstaan van dit bijzondere villapark. De wandelingen zijn op 28 juni, 19 juli en 9 en 30 augustus. 

Tijdens de wandeling ‘Dudok, industrieel erfgoed en hedendaagse woon- en werkgebieden’ laat een gids de deelnemers zien hoe de ontwerpen van Dudok de tijd hebben doorstaan, welke bedrijvigheid de buurten heeft gevormd en hoe veel gebouwen inmiddels aan een tweede of zelfs derde leven zijn begonnen. Deze wijk Over het Spoor, die in het begin van de 20ste eeuw het hart vormde van het industriële Hilversum, is door de jaren heen uitgebreid, gerenoveerd, gesloopt, gemoderniseerd, getransformeerd en soms hetzelfde gebleven. Deze wandelingen zijn op 5 en 26 juli en 26 augustus.

Uit de krant