Artikel 41-vragen van VVD'er Hidde Fennema.
Artikel 41-vragen van VVD'er Hidde Fennema. Foto: Gemeente Hilversum

VVD: 'Wanneer is probleem met onleesbare bijlagen opgelost?'

Politiek

HILVERSUM - Hoe moeilijk kan het zijn? Tot ongenoegen van de VVD-fractie is het probleem met onleesbare bijlagen uit het raadhuis nog steeds niet verholpen. Daarom kaart raadslid Hidde Fennema dit opnieuw aan bij verantwoordelijk wethouder Karin Walters (Hart voor Hilversum). 

Vorig jaar november kaartten de liberalen hetzelfde probleem al aan. Maar vragen tijdens de commissie Economie en Bestuur blijken weinig zoden aan de welbekende dijk te hebben gezet, aangezien de bijlagen nog steeds niet te lezen zijn. Volgens Fennema is zijn partij al veel langer bezig met de IT-afdeling, later de griffie en de gemeentesecretaris om dit digitale euvel te tackelen.  

Nog altijd blijkt het niet op orde te zijn. Vandaar dat de liberalen zich in artikel 41-vragen over de e-mailstandaard direct richten aan Walters. "Dit duurt nu echt te lang", meldt Fennema. "Kan de wethouder aangeven waarom dit zo lang duurt en wanneer is dit opgelost", luidt het vervolg.

Alle bijlagen komen aan als één bestand met de naam 'winmail.dat', meldt Fennema. De mail van de gemeente is volgens hem niet volgens de standaard maar volgens de Microsoft-standaard. Daardoor kunnen bijlagen van e-mails niet gelezen kunnen worden door mensen die een gewone, volgens de internationale standaard werkende, mailbox gebruiken. 

"De oorzaak zit ‘m in een simpele instelling in Outlook die bij de gemeente standaard is", aldus de vraagsteller. "Die instelling zorgt ervoor dat e-mails in een door Microsoft 'verbeterd' formaat worden gestuurd en dat de bijlagen daardoor niet meer leesbaar zijn. Heeft iemand Hotmail van Microsoft dan werkt het wel en ook Gmail en iCloud lossen dit probleem op als er een mailtje in Microsoftformaat langs komt. Dat is echter niet bij iedereen zo, niet bij raadsleden maar ook niet bij inwoners", is de toelichting. 

Uit de krant