De politie en de brandweer bij de woning na de vondst van de wietkwekerij in mei.
De politie en de brandweer bij de woning na de vondst van de wietkwekerij in mei. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Broertjes sluit wietwoning Jan van Galenstraat

Politie

HILVERSUM - Een woning aan de Jan van Galenstraat in Hilversum is woensdag voor drie maanden gesloten op last van burgemeester Pieter Broertjes. Aanleiding hiervoor was het aantreffen van een volledig functionerende en bedrijfsmatige hennepkwekerij door de brandweer. 

De elektriciteit voor de kweekinstallatie werd middels een illegale aansluiting voor de elektriciteitsmeter weggenomen. Ook zijn er indicaties van eerdere oogsten. De burgemeester sluit de woning, om zo openbare orde en veiligheid en het leefklimaat in de buurt te herstellen.

In mei rukte de brandweer uit vanwege een brandmelding. Bij aankomst werd er geen brand aangetroffen, maar stuitte de brandweer op deze volledig functionerende hennepkwekerij. "De hoeveelheid hennepplanten die is aangetroffen in het pand en het feit dat er eerdere oogsten zijn geweest, betekent dat er aantoonbaar vanuit het pand gehandeld is in drugs", aldus de burgemeester. 

Hij benadrukt dat een hennepkwekerij een ernstig gevaar oplevert voor de openbare orde en veiligheid. "Niet alleen is er een risico op ripdeals, maar ook werd in de woning illegaal stroom afgetapt ten behoeve van de kwekerij. Deze illegale afname is door zijn constructie brandgevaarlijk. Ik zie dit als een ernstige overtreding."

Met de sluiting van het pand wil Broertjes in ieder geval de naamsbekendheid van het pand in het criminele circuit doorbreken en de openbare orde en veiligheid herstellen. Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid een pand te sluiten wanneer er vanuit het pand drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt. Voor de burgemeester was het aantreffen van een professionele hennepkwekerij reden genoeg om het pand met ingang van 24 juni voor de duur van drie maanden te sluiten.

Uit de krant