Gasten willen nog weleens gaan schuiven met meubilair waardoor social distancing in het gedrang komt.
Gasten willen nog weleens gaan schuiven met meubilair waardoor social distancing in het gedrang komt. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Geregeld coronadiscussies op het horecaterras

Coronavirus

HILVERSUM - Zeker in de avonduren willen nog weleens wat discussies ontstaan op de terrassen over het bewaken van de anderhalvemeterregel. Horecaondernemers hebben bij de gemeente aangegeven het soms als lastig te ervaren om te vertrouwen op de verantwoordelijkheid van hun terrasbezoekers. 

Dit blijkt uit de evaluatie die de gemeente met horecaondernemers heeft gehad afgelopen vrijdag. De partijen hebben de versoepeling van de coronamaatregelen met elkaar besproken. Sinds maandag 1 juni is de horeca weer open. Voor klanten binnen gelden nog restricties en om de horeca tegemoet te komen zijn in Hilversum op verschillende plekken de terrassen verruimd. 

"Op enkele uitzonderingen na gaat het redelijk goed vinden de deelnemers", stelt de gemeente in het wekelijks corona-overzicht. "Hoewel de ondernemers een klantvriendelijke en gastvrije benadering hebben, gaan bezoekers geregeld in discussie. Zeker als de samenstelling van het gezinshuishouden in twijfel wordt getrokken. Ook gaan gasten zelf schuiven met het meubilair zodat de opstelling verandert", is de verdere toelichting. 

Daarom zijn nu afspraken gemaakt met diverse horecaondernemers om hun terrasindeling en meubilair aan te gaan passen. Tevens is de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemers opnieuw onder de aandacht gebracht, zeker als het gaat over vragen over gezondheid en contacten en het aanspreken van de gasten. Sommige ondernemers zetten daarvoor extra (getraind) personeel in, geeft de gemeente aan. 

Eind vorige maand gaf burgemeester Pieter Broertjes aan het 'spannend te vinden' dat de samenleving weer deels open mag. Toen riep hij het publiek en de horecaondernemers op de verantwoordelijkheid te nemen en benadrukte hij alle vertrouwen te hebben in de ondernemers. 

Uit de krant