Voorlopig vergadert de politiek nog online in plaats van een fysieke bijeenkomst.
Voorlopig vergadert de politiek nog online in plaats van een fysieke bijeenkomst. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Na zomerreces weer fysiek vergaderen, onzeker of dat in raadzaal gebeurt

Coronavirus

HILVERSUM - Vanwege de discussie over het sleutelgebied voor de Metropoolregio Amsterdam (Raadsvoorstel Strategie Spoorgebied 2040) kwam de politiek de afgelopen week al wel fysiek bijeen. Tijdens de overige vergaderingen echter voor het zomerreces blijft de politiek digitaal vergaderen. 

Daarna zou fysiek bijeen komen goed kunnen, maar het is nog maar de vraag of dat in het raadhuis gebeurt. Binnen het presidium (de club waar alle elf fractievoorzitters in zitten) is er een meerderheid voor online vergaderen in plaats van fysiek als het gaat om de raadsvergadering van komende woensdag en de commissies, zoals vanavond, die er nog zijn. Ondertussen hebben al wel drie commissievergaderingen plaatsgevonden in de raadszaal die coronaproof is gemaakt.

Het is voorlopig nog even Zoomen geblazen. Dat is de wens van de meerderheid van het presidium maar er is nog een reden om digitaal verder te gaan. Dat heeft ook te maken met de relatief hoge kosten voor een externe andere vergaderplaats.

Er is wel consensus over de noodzaak om weer fysiek bijeen te komen, op een locatie die geschikt is. Het is nog maar de vraag of dat na het reces het raadhuis is. "Het is belangrijk om een plek te hebben waar de voorzitter en de raadsleden elkaar kunnen zien en waar anderhalve meter afstand gewaarborgd is", is te lezen in het wekelijkse corona-overzicht van de gemeente. Op een later moment stemt het presidium af of de commissies na de zomer wél in de raadzaal plaats kunnen vinden en in welke vorm zij dat dan wil gieten. 

De gemeente wil in de tussentijd ook nog eens goed kijken of publiek fysiek aanwezig kan zijn bij een (raads)vergadering of dat zij deze alleen via de livestream kunnen volgen. "In deze zoektocht richten de afdeling facilitaire zaken en de Griffie zich op de raadsvergaderingen die na de zomer plaatsvinden."

Uit de krant