Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Werkzaamheden jonge maaltijdbezorgers stilgelegd

Politie

HILVERSUM - Bij verschillende vestigingen van een fastfoodketen, waaronder in Hilversum, Bussum en Huizen, heeft de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdagavond laat vijf 15-jarige bezorgers aangetroffen. Zij waren na 21.00 uur en zelfs na 23.00 uur nog aan het werk. 

En dat mag niet. De inspectie heeft die werkzaamheden direct stil gelegd. Aanleiding voor de inspectie waren meldingen over jonge maaltijdbezorgers die tot laat in de avond nog aan het werk zouden zijn. Volgens De Gooi- en Eemlander gaat het om vestigingen van New York Pizza. 

De maaltijdbezorging maakt de laatste jaren een grote groei door, meldt de inspectie. "Niet alleen neemt het aantal maaltijdbezorgers toe, er is ook een duidelijke verschuiving te zien in leeftijd. De bezorgers worden steeds jonger. Bij jonge maaltijdbezorgers onder de 16 jaar ziet de Inspectie verschillende gevaren bij het bezorgen van de maaltijden."

Daarmee wordt bedoeld werken onder tijdsdruk, onveilige verkeersomstandigheden en het uitvoeren van betalingen. "De Inspectie SZW vindt een ondubbelzinnige norm van maatschappelijk belang. Daarom heeft de Inspectie de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd om maaltijdbezorging door jongeren onder de 16 jaar expliciet te verbieden. Dit verbod treedt op 1 juli 2020 in werking."

Uit de krant