'Show us the money', vraagt wethouder Karin Walters aan Den Haag.
'Show us the money', vraagt wethouder Karin Walters aan Den Haag. Foto: Bastiaan Miché

Oproep Walters aan het Rijk: 'We hebben extra geld nodig voor Jeugd en Wmo'

Politiek

HILVERSUM - Er is dringend extra geld nodig zodat de Nederlandse gemeenten hun taken op het gebied van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunnen blijven uitvoeren. Wethouder Karin Walters (Hart voor Hilversum) van Welzijn en Zorg drukt het Rijk op het hart één miljard extra beschikbaar te stellen.

Het afgelopen jaar gaven de allen gemeenten - heeft Walters uitgerekend - bij elkaar 8,5 miljard euro uitgegeven aan jeugdzorg en de Wmo. Van het Rijk kregen zij 'slechts' 7,6 miljard euro.  

In een filmpje gericht aan het Rijk kruipt Walters even in de huid van sportmakelaar Jerry Maguire (gespeeld door Tom Cruise). "Show us the money", is haar duidelijke en serieuze boodschap. Donderdag 2 juli debatteert de Tweede Kamer over deze oproep die in het hele land hoorbaar is.

Samen met wethouder Rosalie van Rijn van Wijdemeren gaat Walters namens de Gooi en Vechtstreek donderdag - plus nog eens vijftig tot zestig wethouders uit het land - naar de Hofstad. Walters stelt dat de gemeentes sinds 2015 - het jaar dat de zogeheten decentralisatie inging - de kosten door blijven stijgen. Als er niets gebeurt, dan heeft de ernstige gevolgen. "We doen het goed, bieden passende zorg en steeds slimmer, maar we komen gewoon tekort. We hebben extra geld nodig", zegt zij op camera.

Versoberen

Als extra euro's uit Den Haag uitblijven, dan betekent dat de Hilversummers volgend jaar extra woonlasten voorgeschoteld krijgen. Volgens Walters gaat het in totaal om één miljoen euro. Daar komen dan nog eens bezuinigingen bij op sport, cultuur, duurzaamheid en moet Hilversum de toegang tot het minimabeleid versoberen. "Dat doet ons zeer", aldus de wethouder. "We hebben uitgerekend dat we één miljard tekort komen voor alle gemeentes samen. Dus het is simpel: Show us the money!"

Uit de krant