Maandag ontvingen 28 ouders een diploma.
Maandag ontvingen 28 ouders een diploma. Foto: Bink Kinderopvang

Gelijke kansen dankzij gezinsgerichte programma Instapje

Mensen

HILVERSUM - Een gezellig samenzijn in speeltuin Het Erfgooierskwartier. Daar was deze week namelijk de afronding van het eerste gezinsgerichte programma 'Instapje', een samenwerking tussen de gemeente Hilversum, Versa Welzijn en Bink kinderopvang.

Instapje is een stimuleringsprogramma voor thuis om de onderwijskansen te verbeteren van kinderen tussen 1 en 2 jaar van voornamelijk laagopgeleide ouders, woonachtig in Hilversum-Noord, -Oost of Kerkelanden. Bij dit speciale dertig weken durende programma bezoekt een gezinsbegeleider van Bink of Versa Welzijn wekelijks het gezin om op een leuke manier, spelenderwijs, nieuwe spel- en leerervaringen aan te bieden.

De Instapje-medewerkster is in haar manier van omgaan met het kind model voor de moeder en leert haar hoe zij zelf de ontwikkeling van haar kind kan ondersteunen en stimuleren door te kijken, luisteren, spelen, praten, aanmoedigen en structuur te bieden. 

Bink is vanuit haar maatschappelijke rol betrokken bij dit programma. "Wij dragen graag bij aan het bevorderen van de ontwikkeling en gelijke kansen voor ieder kind, los van hun achtergrond en mogelijkheden", aldus bestuursvoorzitter Monique Wittebol van Bink.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Tijdens de afsluiting in Het Erfgooierskwartier ontvingen de 28 deelnemende ouders een diploma. Na de zomervakantie start er weer een nieuw traject van Instapje met 30 nieuwe deelnemende ouders en eenjarigen.

Dat Instapje bijdraagt aan gelijke kansen blijkt uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (maart 2017). Een belangrijke winst is ook de verbetering van de kwaliteit van de interactie tussen moeder en kind. Dat is niet alleen fijn, maar ook heel belangrijk voor de overgang naar de peuterspeelzaal met 2 jaar.

Uit de krant