Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Kermisexploitanten voeren actie op Media Park

Mensen

HILVERSUM - Kermisexploitanten uit het hele land voeren vrijdagmorgen actie op het Media Park om zo aandacht te vragen voor de nijpende situatie waarin zij verkeren. "We zijn al vanaf oktober werkloos."

Dat zegt woordvoerder Frans Stuy namens de pakweg vijftig aanwezigen. De kermisorganisator uit Amsterdam en 'kermiskoning, zoals hij door ieder wordt omschreven, zegt dat minister-president Mark Rutte heeft gezegd dat kermissen weer mogen plaatsvinden. Echter veel burgemeesters zeggen dat dit niet kan. Er zijn te weinig agenten en boa's, krijgen de exploitanten van de diverse burgemeesters te horen.

Bij elkaar staan er vrijdagmorgen tientallen wagens bij de ingang van met Media Park en spandoeken met daarop teksten als '1,5 meter van de afgrond'. De politie is aanwezig, maar grijpt niet in. Omroepmedewerkers worden niet tegengehouden. Van een agressieve sfeer is totaal geen sprake. De actie van nu is eigenlijk gisteren spontaan opgezet, vertelt Stuy. "In een uur. We zijn eerst naar Den Haag gegaan, hebben vredig meegedaan met de boeren en zijn toen hierheen (Media Park, red.) gegaan." 

En waar de boeren vorig jaar nog op het Media Park demonstreerden, deels uit onvrede over de berichtgeving van die (landelijke) media, is daar nu geen sprake van, vervolgen Stuy en Michel de Poorter, werkzaam bij een toeleveringsbedrijf van kermissen. "De media zijn altijd wel op onze hand", vervolgt Stuy. "Alleen komen de media normaal naar ons toe, nu komen we een keer naar de media toe."

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Grote frustratie is vooral dat allerlei branches steun krijgen vanuit Den Haag, echter de kermis krijgt helemaal niks. "Terwijl het volksvermaak nummer 1 is", vertelt Stuy. "Er zijn al attracties aangekocht voor miljoenen", meent De Poorter. "Die staan nu kant en klaar in de fabriek. We hebben onze boekhouding afgegeven voor een noodfonds, maar we krijgen helemaal niets."

De Poorter stelt dat bij geen goed antwoord van de politiek er meerdere acties - in de plaatsen waar de kermissen zouden moeten plaatsvinden - volgen. Publieksvriendelijk. Dat sowieso. "Kermismensen zijn het netste volk van heel Nederland", verzekert Stuy. "Twee of drie weken terug stonden we nog op het Malieveld in Den Haag. Nooit eerder was daar zo'n goede demonstratie geweest."

Uit de krant