Afbeelding
Foto: © Bastiaan Miché

Kleine incidentele subsidie voor Bosjesfestival

Coronavirus

HILVERSUM - Veel evenementen en activiteiten kunnen niet doorgaan vanwege het coronavirus. Dat betekent niet dat organisatoren geen kosten hebben. De gemeente heeft besloten Stichting Bosjes Festival financieel te steunen.

Het gaat om éénmalig en klein bedrag. Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de gevraagde subsidie van 1.245 euro te verstrekken aan de organisatie. De kosten hiervan worden gedekt uit de inmiddels welbekende Reserve Covid-19, waar 2,7 miljoen euro in zat. 

"Het festival ontvangt al twaalf jaar subsidie en wordt gewaardeerd in de stad, door de Cultuurraad en door het college. Door de maatregelen tegen het coronavirus kon het festival niet doorgaan. De stichting vraagt het college echter om een incidentele subsidie, als bijdrage voor de structurele kosten die zij maken. Vanwege het gebrek aan inkomsten in 2020, kunnen zij deze kosten niet zelf betalen", luidt de uitleg vanuit het raadhuis.

Begin juni hebben de organisatoren van het Hilversumse festival, dat altijd plaatsvindt op Landgoed Zonnestraal, besloten de editie van dit jaar van de agenda te halen. Het risico dat evenementen na 1 september nog altijd niet door mogen gaan is te groot, waardoor de organisatie toch onkosten moet maken. Met het afgelasten speelt de stichting op safe. 

Daarnaast zit de helft van team werkloos thuis en als zij vanaf september wel weer mogen organiseren en op de planken staan dan moeten de organisatoren dit veelvuldig doen om zo nog enige financiële schade in te kunnen halen. De derde reden om de 2020-versie eruit te gooien heeft eveneens een financiële achtergrond. De artiesten treden altijd gratis op bij het Bosjesfestival. Mensen die maanden niets hebben kunnen verdienen vanwege de coronacrisis vragen voor nop op te treden, vindt de stichting 'not done'. 

De data voor volgend jaar zijn alvast bepaald. In 2021 moet het Bosjesfestival plaatsvinden op vrijdag 3 en zaterdag 4 september. 

Uit de krant