De slotavond van de Avondvierdaagse Hilversum in 2019.
De slotavond van de Avondvierdaagse Hilversum in 2019. Foto: Bastiaan Miché

Avondvierdaagse Hilversum verhuist naar Wasmeer

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het duurt nog even, maar de organisatie van de Hilversumse Avondvierdaagse is alweer druk doende met de organisatie van het jaarlijkse wandelevenement in 2021. Die start namelijk niet vanaf Sportpark Crailoo in Noord, maar bij Wasmeer in Oost. 

Dat bevestigt voorzitter ad interim Pieter Dekkers namens de organisatie. "We zijn er druk mee bezig, vooral met routes bekijken. Waar kunnen we lopen? Met Wasmeer zijn we er in ieder geval al uit en ook van de gemeente hebben we gehoord dat het kan. Er zijn bijvoorbeeld geen problemen met de HOV (de werkzaamheden op de Oosterengweg en Anna's Hoeve, red.)."

Wasmeer was al jarenlang de startlocatie voor de Hilversumse Avondvierdaagse. Sinds 2012 echter - tot dit jaar - vertrokken de pakweg tweeduizend wandelaars vier avonden achtereen ieder jaar vanaf Korfbalvereniging Hilversum op Crailoo. Maar nu was het weer eens tijd voor iets nieuws, verklaart Dekkers. "We hebben een jaar of acht vanaf dezelfde plek gelopen. Nu waren we weer eens toe aan nieuwe routes."

Natuurlijk is de wijk bij de organisatie bekend, maar met name in Oost is de voorbije jaren veel veranderd. "Afgelopen weekend ben ik samen met een collega-bestuurder was routes wezen fietsen. Kunnen bepaalde routes van vroeger nog? En dan zie je ten opzichte van vroeger dat er toch wel wat iets veranderd. Sommige paadjes zijn nu bijvoorbeeld dicht."

Als ze maar lopen
Dekkers vertelt dat de organisatie zeker niet met ruzie vertrekt uit Noord. De verhuizing naar Oost kan zelfs betekenen dat de Hilversumse Avondvierdaagse in de toekomst twee startlocaties telt. Ook is de nieuwe startplek niet bedoeld om enkele Hilversumse scholen - met name in Zuid - die al een aantal meewandelen met de Avondvierdaagse in Loosdrecht naar Hilversum terug te halen. "Mogelijk komen er scholen terug, maar dat is niet de insteek", aldus de voorzitter. "Het gaat mij er niet om waar ze lopen, als ze maar lopen. We vallen toch allemaal onder dezelfde organisatie."

De Avondvierdaagse Hilversum vindt - als er dan tenminste geen pandemie is - plaats van 1 tot en met 4 juni 2021. De Morgenster aan de Seinstraat blijft gewoon het decor van de voorinschrijving. 

Uit de krant