Afbeelding

Hygiëne en afstand

Advertorial

Na drie maanden corona waarin de zorg het nét hield, hebben vermoedelijk ongeveer een miljoen Nederlanders Covid-19 gehad. Het virus is onder controle. Voor nu!

Virus
Kleine uitbraken, zoals in vleesverwerkingsbedrijven en een Haagse moskee, tonen hoe makkelijk het virus om zich heen kan grijpen. Onlangs laaide het virus op in de Chinese hoofdstad Beijing. Scholen en universiteiten zijn gesloten en tientallen wijken zijn in lockdown gegaan. Na anderhalve maand zonder nieuwe besmettingen waren er ineens tientallen nieuwe patiënten in een paar dagen tijd. Een deel leek terug te voeren op een voedselmarkt.

Besmetting
De vraag is hoe te beschermen tegen het virus. Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen via druppeltjes uit de neus en keel. Door hoesten en niezen worden de druppeltjes verspreid. Iemand anders kan ze inademen en daardoor besmet raken. De druppeltjes kunnen ook via handen worden overgedragen. Bijvoorbeeld als iemand met de handen aan de neus of het gezicht zit en vervolgens een ander een hand geeft.

Regels
In Nederland vermijden we zoveel mogelijk drukte en houden we 1,5 meter afstand van elkaar. Heb je verkoudheidsklachten dan moet je thuis blijven. Heeft iemand in het huishouden koorts, dan blijft het hele huishouden thuis. Ook is het belangrijk om je te houden aan de hygiënemaatregelen zoals vaak handen wassen, hoesten en niesen in de binnenkant van je elleboog en gebruikmaken van papieren zakdoekjes.

Mondkapje
Niet medische mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer. De reden is dat er in het openbaar vervoer geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. In veel landen is het dragen van een mondkapje in openbare ruimten verplicht. In België is het zelfs verplicht gesteld in winkels zoals supermarkten. Medewerkers worden beschermd met een plexiglas corona scherm. Het scherm, ook wel ‘kuchscherm’ genoemd, biedt enige bescherming tegen aerosolen.

De ziekte COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS CoV-2. De klachten lijken meestal op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden. De incubatietijd duurt meestal vijf tot zes dagen, maar soms al na twee dagen of zelfs na twaalf dagen, maar nooit na veertien dagen.

Afbeelding

Uit de krant