<p>Vlamousse.</p>
<p>Vlamousse.</p> Foto's: Eugène Mennen

Volle bak bij eerste voorstelling Kleintje Kunst

Cultureel

HILVERSUM - “Ik moet wel even bijkomen”, zegt directeur Eugène Mennen van Kleintje Kunst een dag na de eerste voorstelling in lange tijd buiten het kleinschalige theater aan de Kolhornseweg. “Wat wat het feestpartij.”

Binnen Kleintje Kunst - waar maximaal veertig mensen van een show kunnen genieten - was sinds maart geen voorstelling meer te zien geweest. Ook met het versoepelen van de coronamaatregelen sinds juli had een voorstelling (voor maximaal twaalf mensen) organiseren weinig zin, aldus de doorgaans enthousiaste directeur. 

Maar buiten het theater zijn er wel mogelijkheden. Ruimte zat immers. Daarom zijn er deze zomervakantie op zondagmiddag verschillende optredens. Zondag was de eerste show met het duo Vlamousse (Maya van As en Brigitte van Bakel). Bijna zestig mensen konden genieten van een zeer verrassend en toch ook taboedoorbrekend optreden. “De mensen waren laaiend enthousiast”, aldus Mennen, “en vonden het fijn dat er wat gebeurde. Wel was het pittige optreden wat op de rand. Dat vonden sommigen wat minder.”

(Tekst gaat verder onder foto)


Vooraf waren Mennen en zijn crew wel druk doende met het coronaproof maken van de voorstelling. Het regelen van een podium - uiteindelijk gekocht in de buurt van Moerdijk - was een heel gedoe en ook het opzetten van de tent bleek een klus. 

Daarnaast moest ook het publiek rekening houden met dat virus. Zo moesten zij vooraf betalen (ook voor de consumpties) en was het een flinke operatie om de ruimte zo in te delen dat bezoekers, die elkaar niet kenden, voldoende afstand hielden ten opzichte van elkaar. Ook kregen de aanwezigen nog een RIVM-lijst voorgeschoteld. Op basis daarvan besloot één iemand met lichte gezondheidsklachten alsnog niet te komen. 

Uiteindelijk, zoals Mennen zegt, ‘viel alles bij elkaar’. Bovendien bleef het, in tegenstelling tot wat de voorspellingen aan hadden gegeven, gewoon lekker droog. Dat laatste is ook te hopen voor de resterende drie voorstellingen ‘op-het-plein’ op de zondagmiddagen in augustus. Komende zondag komt Kiki Schippers, de week erna zijn er twee eenakters met in één daarvan Mennen zelf en zondag 16 augustus staat Ronald Snijders op het podium. Voor alle drie de voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. Kijk daarvoor op www.theaterkleintjekunst.nl

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ondertussen is Mennen alweer druk doende het de organisatie van de voorstellingen in het najaar. de directeur gaat er echter vanuit dat een voorstelling in een volle zaal vanaf september nog geen optie is. Hij denkt er daarom aan een tweede zaal te creëren. In beide zalen is dan plek voor twaalf/dertien bezoekers. De bezoekers in zaal 1 zien de artiest, die in zaal 2 kijken de show middels een beamer. En na de pauze wisselen de bezoekers van zaal, is de gedachte. 

Uit de krant