Afbeelding
Foto: Erik van 't Woud

Meer overlast in Hilversum tijdens coronacrisis

Buurt / wijk

HILVERSUM - Hilversum ziet net als andere Nederlandse gemeenten dat er sinds het begin van de coronacrisis een merkbare stijging is in het aantal meldingen van geluids- en jongerenoverlast. Dat er meer wordt geklaagd over hinder van buren komt volgens de gemeente doordat veel mensen nog steeds thuiszitten. Inwoners hebben tijdens de coronacrisis vaker last van geluidshinder door buren én door jongeren.

“De effecten van corona zorgden ervoor dat jongeren niet naar school konden, geen werk meer hadden en niet meer konden sporten of uitgaan. Ook georganiseerde activiteiten vielen weg”, zegt een woordvoerder van de gemeente over het gebrek aan bezigheden voor de jeugd. De incidenten gaan volgens de stad vooral om verveelde jongeren.

Volgens de gemeente gaan de incidenten niet alleen om geluidsoverlast door de jeugd. Door inwoners werd ook geregeld geklaagd dat jongeren de anderhalvemeterregel niet respecteren. “Die meldingen zijn ook geregistreerd als overlast.”

De gemeente benadrukt dat het niet alleen maar gaat om Hilversumse jeugd. “Er zijn indicaties dat er ook jongeren uit de regio bij betrokken waren.”

Meer thuis
De gemeente ziet ook een verband tussen het hogere aantal klachten over geluidshinder en de maatregelen die landelijk zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “De melders waren mogelijk zelf meer thuis en hielden de eigen woonomgeving scherper in de gaten.” Om die reden is het aantal incidenten ook stevig gegroeid.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Cijfers van de politie ondersteunen wat de gemeente zegt. In mei 2020 waren er flink meer meldingen van geluidsoverlast en hinder door jongeren in vergelijking met mei 2019. Zo ging het aantal meldingen geluidsoverlast van 52 naar 96. Het aantal klachten over jongerenoverlast steeg van 62 naar 158.

Mooi weer
In tegenstelling tot de gemeente durft de politie de groei niet te linken aan de coronacrisis, al zien zij ook dat er een opvallende stijging was in de regio. “Wij durven niet een-op-een vast te stellen dat het ligt aan de coronacrisis,” zegt een woordvoerder van de politie Hilversum. “Het zou ook zo kunnen zijn dat er meer mensen buiten waren door het mooie weer.”

Versa Welzijn erkent dat er de afgelopen maanden meer onenigheid was tussen buren. Maar volgens Caroline Eshuis, coördinator van de afdeling Buurtbemiddeling, linkt ook de welzijnsorganisatie de stijging niet direct aan de crisis. “Wel zien we dat mensen andere klachten hebben nu ze thuiszitten,” legt Eshuis uit. “Er is vaker geluidsoverlast door kinderen die thuis zijn, meer mensen slaan aan het klussen en buren zijn gewoonweg intoleranter tegenover elkaar.”

Volgens Eshuis zijn geluidsklachten tussen buren er altijd al, maar zorgt het thuiszitten voor extra irritatie tussen inwoners. “Sinds de coronacrisis ligt alles gevoeliger, alles ligt nu onder een vergrootglas.” (ANP)

Uit de krant