Afbeelding

Heb jij de laatste tijd nog een boek gelezen?

Advertorial

Een boek lezen? Hoe dan, wanneer dan? En dat terwijl we uren lezen op social media. Hier volgt een oplossing om meer toe te komen aan het echte lezen, het lezen van lange teksten. 

Je zit nog midden tussen de luiers en de keren dat je even afstand van het hectische gezinsleven kunt nemen, zijn schaars. Meestal ga je op pad en moet toch de luiertas mee. Je hebt een drukke baan en je bent echt niet vies van lezen, maar ’s avonds vallen na een halve bladzijde je ogen al dicht. Je wilt naast je werk ook sporten en je sociale contacten in stand houden, dus komt er van lezen niet veel. Bovendien, je leest al genoeg op social media. 

Kortom; we lijken het echte lezen te verleren. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Een boek in een heuptas heren? Wanneer heb je dat voor het laatst gezien. Het lukt de man zelfs nauwelijks om zijn sport- of businessboeken door te komen. Laat staan een heuse roman lezen. Wat is er aan de hand? 

De oplossing: een slow read club

We lijken het langere lezen verleerd. We kunnen ons nog maar moeilijk focussen op een lange tekst. We lezen de hele dag korte teksten, vluchtige teksten en kleine berichtjes. We kunnen ons er gewoon niet meer toe zetten. 

De oplossing: een slow read club. Eén keer per week bij elkaar komen in een rustig café en ieder voor zich gaat lekker lezen. Het schijnt te werken. Inmiddels zijn er al veel van deze clubs in Amerika, Australië en Europa. Een initiatief dat hierop lijkt zijn de ‘silent reading parties’ in bijvoorbeeld Seattle en New York.

Je verdiept je gezamenlijk in een boek en dat schijnt, volgens psychologen, goed te werken omdat je als het ware op die manier aan onthaasten doet. Bovendien zijn veel mensen wel klaar met al die snelle berichten die ons via social media bereiken. Daardoor lezen we overigens niet minder dan vroeger, maar vooral anders. 

Het waardevolle boek draag je in je anti-diefstal rugzak mee

Het zorgt ervoor dat de behoefte aan meer en verder lezen wel weer opduikt. In zo’n groep of toch alleen. Betekent wel dat je jezelf de tijd moet gunnen om daadwerkelijk de rust te nemen om weer echt een boek te gaan lezen. Het schijnt mensen zelfs rustiger en evenwichtiger te maken. En een tijdje in een andere wereld duiken ervaren mensen als verrijkend. 

Volgens deskundigen gaan we het lezen nooit verleren. Het is net als fietsen. Als je eenmaal weer een boek oppakt, raak je er al gauw weer aan verslingerd. Dan neem je een boek ook overal mee naartoe omdat het je niet loslaat. In je handtas of anti-diefstal rugzak bewaar je dit waardevolle kleinood voor de rustige leesmomenten.

Uit de krant