Afbeelding
Jogchum Kooi

Grootouders voor het Klimaat laten ook in Hilversum van zich horen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Aandacht blijven vragen voor het klimaat en de veranderingen die nodig zijn. Dat is wat de Grootouders voor het Klimaat doen. Nu het politieke seizoen weer op gang komt, laten deze opa’s en oma’s van zich horen. Ook in Hilversum is dat het geval en wel op woensdag 2 september.

Onze wens is dat aarde de aarde ook voor de toekomst behouden blijft”, stelt Jogchum Kooi namens de lokale afdeling van Grootouders voor het Klimaat, een beweging die sinds 2016 bestaat. “De aarde warmt op en het klimaat verandert. Wij willen dat onze kinderen en kleinkinderen niet met die ellende te maken krijgen”, legt de Hilversummer uit.

Normaliter staat er iedere twee weken een groep in Den Haag om de klimaatzaak warm te houden bij de landelijke politici. Kooi vertelt dat er via deze pleinbijeenkomsten al met verschillende bewindvoerders en Kamerleden is gesproken, maar het blijft vooral hangen bij goede bedoelingen. Ofwel: ze maken wel plannen op het Binnenhof, maar besluiten nemen gaat minder goed.

De urgentie om duurzamer te gaan leven en met elkaar de CO2-uitstoot fors te verminderen moet aangekaart blijven worden. Volgende week gebeurt dat in estafettevorm door het land. Na Gouda en Zwolle is Hilversum woensdag de derde gemeente waar de Grootouders voor het Klimaat de straat op gaan. Tussen 11.00 en 13.00 uur zijn grootouders die deze zaak steunen te vinden bij de overgang tussen de Groest en het Marktplein.

Volgens Kooi is er lokaal ook nog genoeg te realiseren. In het algemeen moeten mensen zich bewuster worden van hun duurzame voetafdruk. Met het eten van minder vlees, minder reizen (vliegen) en het nemen van een groene bankrekening zijn stappen in de goede richting te maken. Zelf wil de Hilversummer gesprekken aangaan met VVE’s om de bewoners te overtuigen om toch te kiezen voor zonnepanelen op hun dak, ook al zullen ze daar bijvoorbeeld geen dertig jaar wonen. “Ik probeer ze ervan te overtuigen dat ze een maatschappelijke erfenis hebben”, geeft Kooi aan.

Als mensen zich willen aanmelden bij deze club dan kunnen zij een mail sturen naar hilversumgrootouders@gmail.com 


Jogchum Kooi

Uit de krant