Petra Veenswijk
Petra Veenswijk Foto:R. van den Engel

Orgelconcert door Petra Veenswijk in Vituskerk

Cultureel

HILVERSUM - Internationaal concertorganist Petra Veenswijk speelt vijrdagavond het vijfde orgelconcert in de St. Vituskerk aan de Hilversumse Emmastraat. Op het programma staan werken van onder meer Bach, Händel, Mendelssohn en Vierne.

Petra Veenswijk studeerde orgel en klavecimbel aan het Rotterdams conservatorium. In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie ‘muziek van de twintigste eeuw’. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het Internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen. Met een beurs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. 

Als Internationaal concertorganist geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgeloeuvre van oude tot en met de hedendaagse orgelliteratuur, met een speciale voorkeur voor het Frans symfonisch repertoire. Veenswijk is een regelmatig gevraagd jurylid van orgelconcoursen.

Sinds 1987 is zij als organist verbonden aan de Maria van Jessekerk te Delft en vanaf 1994 combineert zij de functie van organist/ dirigent. Ook is zij verantwoordelijk voor de internationale orgelserie op het historische Maarschalkerweerd- orgel (1893) van de Maria van Jessekerk te Delft. In 1996 werd zij onderscheiden met de zilveren medaille van de Societé Academique “Arts- Sciènces Lettres” te Parijs. In april 2018 kreeg zij de koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt. 

Het concert van vrijdag begint om 19.30 uur. De entree is vrij en na afloop is er een deurcollecte. Bezoekers wordt wel naar contactgegevens gevraagd vanwege de coronamaatregelen. Zie ook de website; www.veenswijkorgel.nl

Uit de krant