Afbeelding

34.300 Hilversummers ontvangen brief voor invullen keuze Donorregister

Zorg

HILVERSUM - Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Hilversum die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 23 september een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 34.300 Hilversummers. 

Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen van je keuze in het Donorregister, kan men terecht bij veel bibliotheken. Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen. 

Inwoners van gemeente Hilversum die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief rond 23 september. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Wie daarna ook geen actie onderneemt, komt met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister en ontvangt een bevestigingsbrief. 

‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat mensen organen en weefsels na hun overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

Voorlichting en invulhulp bij bibliotheken
Tal van bibliotheken geven voorlichting gegeven over het nieuwe Donorregister. Ook kan iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen zijn keuze in het Donorregister, binnenlopen bij de bibliotheek. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Naast de Nederlandse folder van het Donorregister, hebben veel bibliotheken ook folders in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

Ingevulde keuzes Hilversummers
Tot 28 juni 2020 vulde 52,4 procent van de Hilversummers vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van Hilversummers gaat het bij 53,8 procent om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 35,9 procent wil geen orgaandonor worden en 10,3 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Uit de krant