Zondag was er een wachtrij tot op het kerkplein om de Sint Vitus in te komen. Hierdoor begon de dienst wat later.
Zondag was er een wachtrij tot op het kerkplein om de Sint Vitus in te komen. Hierdoor begon de dienst wat later. Foto: Erik Muller

Bezoek aan Sint Vitus: Registreren, desinfecteren en speciale routes

Algemeen

HILVERSUM De behoefte om naar de kerk te gaan groeit. Dat merken ze bij de Sint Vituskerk aan de Emmastraat eigenlijk bij iedere dienst wel. Zomaar even het kerkgebouw inlopen is er niet meer bij en daardoor zijn er zelfs wachtrijen om naar binnen te kunnen, zoals afgelopen zondag. 

Iedere dienst moet vooraf goed worden voorbereid. In ‘normale’ tijden is er plaats voor duizend mensen in de Sint Vitus, maar nu bedraagt de maximale capaciteit 175 bezoekers. Voor kerken geldt een uitzondering qua bezoekers. Hier mogen namelijk wel nog meer dan dertig bezoekers naar binnen, zo is duidelijk geworden na de verscherpte aankondigingen die minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maandagavond hebben afgekondigd.

“Elke dienst opnieuw vergt een goede voorbereiding. Of het nu voor een zondagsdienst of een stille mis door de week is. Ook de Engelstalige kerkdiensten op zaterdag en bijvoorbeeld uitvaarten kennen een eigen aanpak”, laat kerkvrijwilliger Erik Muller weten. 

De belangstelling voor de kerk neemt toe is de conclusie, zeker voor de diensten in het weekeinde. “Bezoekers voelen zich er gelukkig nog veilig. Zelfs zo dat we afgelopen zondagochtend onverwacht werden geconfronteerd met een wachtrij die doorliep tot buiten op het kerkplein. De aanvang van de dienst moest worden uitgesteld om iedereen een veilig plekje te kunnen garanderen”, luidt de uitleg.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Zoals gezegd, het is niet zomaar meer naar binnenlopen en een plekje zoeken. In de hal van de kerk registreren leden van het coronateam van de Sint Vitus de gegevens van de bezoekers. De kerkgemeenschap laat weten dat deze gegevens na afloop van de dienst achter slot en grendel verdwijnen en dat na enige tijd alles wordt vernietigd. 

Eenmaal in het godshuis moeten de geregistreerden - vaak gezinnen - hun handen desinfecteren bij een zogeheten spraypaal. En kunnen zij door een van de teamleden naar een beschikbare zitplaats begeleid worden. Deze plekken zijn herkenbaar aan de plastic bordjes die er voor de kerkdienst zijn aangebracht door de mensen van de coronaploeg. Deze mensen zijn sinds kort herkenbaar aan de naamplaatjes die zij om hebben. Hierop staat de tekst dat zij bezoekers graag helpen om de Vitus gezond te houden.

Ook tijdens de dienst zorgen de leden van het coronateam voor begeleiding. Zo gaan kerkbezoekers die de communie willen ontvangen bank per bank naar voren. Dat gebeurt via een vastgestelde route. Vóór in de kerk desinfecteren zij eerst hun handen bij een spraypaal en pas dan mogen zij doorlopen naar het spatscherm vóór het altaar waar zij de communie krijgen uitgereikt door de dienstdoende priester. 

Na afloop gelden er eveneens speciale procedures om zodat het verlaten van de kerk zo veilig mogelijk gebeurt. Ook hier gaan de bezoekers bank per bank via de zijkant weg. 

Uit de krant