Er werd geproost op de schenking.
Er werd geproost op de schenking. Foto's: Beeld en Geluid

Archief zeezender Radio Veronica naar Beeld en Geluid

Algemeen

HILVERSUM In de archieven van Beeld en Geluid moet weer een plaats vrijgemaakt worden. Stichting NOrderney heeft de collectie van zeezender Radio Veronica geschonken aan het Nederlands instituut aan de Media Parkboulevard. 

Het archief van de zeezender varieert van intergrale programma’s en commercials tot objecten en foto’s uit de jaren 60 tot en met 1974. “Het archief is hiermee voor het eerst toegankelijk voor een breder publiek”, klinkt uit Beeld en Geluid. 

“We zijn ontzettend trots deze collectie als belangrijk onderdeel van de Nederlandse radiogeschiedenis in ons archief te mogen verwelkomen”, sprak Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld en Geluid. “Ik vind het mooi dat het Veronica-archief nu een plek krijgt die het verdient”, vulde Veronica-dj Lex Harding aan. 

De schenking vond maandag live plaats tijdens Dutch Media Week in het programma ‘192 Goed Idee’ van voormalig Veronica medewerkers Ad Bouman, Juul Geleick en dj Jan van Veen. Zij maken nog tot en met vrijdag 9 oktober tussen 15.00 uur en 17.00 uur radio via een gerestaureerd radio 3 mengpaneel uit het archief van Beeld en Geluid. 

Radio Veronica was een zeezender die van 20 april 1960 tot en met 31 augustus 1974 uitzond vanaf de Noordzee. Aanvankelijk werden de programma’s uitgezonden vanaf het zendschip Borkum Riff, vanaf 1964 vanaf de Norderney. De zender moest de uitzendingen staken vanwege de anti-zeezenderwet. In 1976 verkreeg de Veronica Omroep Organisatie (VOO) een licentie voor het verzorgen van uitzendingen op de publieke omroep.

De zeezender was de eerste op Nederland gerichte zender met een horizontale programmering van uitsluitend populaire popmuziek en was geliefd onder jongeren. Als reactie op het succes van Radio Veronica richtte de Nederlandse overheid in 1965 Hilversum III op. Daarmee was de zender een aanjager van vernieuwingen in het radiolandschap, die later veel navolging zou vinden.

Dj Gerard Ekdom verzorgde de eerste uitzending Radio 192 Goed Idee (iedere dag live tijdens Dutch Media Week) achter het gerestaureerde radio 3 mengpaneel
Afbeelding

Uit de krant