Karin Walters (midden) onthulde gisteren het regenboogbankje.
Karin Walters (midden) onthulde gisteren het regenboogbankje. Foto: Studio Kastermans

Onthulling regenboogbankje op Coming Out Day

Cultureel

HILVERSUM - Een gekleurd bankje met een dito achtergrond. De regenboogbank in het stadsparkje De Kwekerij is niet te missen. Sinds zondagmiddag is Hilversum dit zitje rijker.

Het was zondag 11 oktober en dan is het Coming Out Day, de dag voor acceptatie van de mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit. Dat was voor de gemeente Hilversum het juiste moment om dit bankje officieel te onthullen, aangezien de Rainbow Week in volle gang is. 

Wethouder Karin Walters (Hart voor Hilversum) van Zorg en Welzijn en Lhbti nam deze taak op zich. Dat deed de bestuurder tijdens het programma Hillywood Coming Out Day samen met presentatrice Luna Lunettes. De twee openden overigens ook nog de rainbowphoto-expo in De Kwekerij. 

Het bankje is in de afgelopen periode gemaakt door De Meubelwerf. Dit is een creatieve plek voor kwetsbare mensen. Daar is ruimte voor dagbesteding en re-integratieprojecten. Gisteren, tussen 13.00 en 14.00 uur, is hun werk onthuld.

Speciaal voor de Rainbow Week in Hilversum heeft fotograaf Arjaan Hamel vier Hilversummers met een verschillende seksuele geaardheid vastgelegd. Hun foto’s zijn te zien op groot formaat - 2,5 bij 2,5 meter - te zien in het houten grid. Twee geportretteerden, Yvonne en Monique, vertelden gisteren meer over hun persoonlijke verhaal. De verhalen van alle vier zijn overigens online te beluisteren. 

Hierna was het tijd voor vertier met onder meer roze koekhappen, een regenoogballentoernooi met bubbels en een regenboog schilderen. Het programma zou tot 18.00 uur duren, maar lang heeft de pret niet geduurd. Mede vanwege het weer was het rond 16.30 uur al stil in De Kwekerij.

Voor de tweede keer vindt in Hilversum de Rainbow Week plaats. Dit is een week die in het teken staat van inclusiviteit en diversiteit. “Hilversum binnenstad krijgt een regenboogtintje om aan te tonen dat iedereen ongeacht seksuele voorkeur, geaardheid en afkomst welkom is”, meldt de gemeente. 

Deze week is een initiatief van de gemeente Hilversum, de werkgroep lhbti+, Hilversum Marketing, Podium de Vorstin, Café Brabant, Bibliotheek Hilversum en Filmtheater Hilversum. Het hele programma van deze week, die vrijdag is geopend door de wethouder door op meerdere locaties in Hilversum de regenboogvlag te hijsen, is te vinden op www.livehilversum.nl/rainbowweek

Uit de krant