Afbeelding

Wat houdt credit management in?

Advertorial

Het aantal faillissementen in de Gooi- en Vechtstreek is flink gestegen. Net als elders in Nederland hebben veel ondernemingen te lijden van de coronaperikelen en dat heeft een behoorlijke impact. Het eind lijkt nog niet in zicht en een domino-effect ligt op de loer. Want als bedrijven omvallen, komen andere bedrijven ook in moeilijkheden. Dat brengt grote gevaren met zich mee voor de lokale economie. Vanuit Den Haag zijn niet voor niets miljarden uitgetrokken voor het redden van bedrijven. Goed credit management is voor ondernemers meer dan ooit van belang. Maar wat houdt credit management eigenlijk precies in?

Geldstromen monitoren

Hoewel elke onderneming anders in elkaar steekt, geldt over het algemeen dat je het financiële proces kunt vereenvoudigen tot twee dingen. Er gaat geld uit en er komt geld binnen. In een gezond bedrijf is de inkomende geldstroom over het algemeen groter dan de uitgaande. Want dan wordt er winst gemaakt en dat is over het algemeen de bedoeling van een onderneming. Dan is natuurlijk wel van belang dat de inkomende geldstroom ook daadwerkelijk intact blijft. Van oudsher kiezen bedrijven er vaak voor om dat proces zelf te bewaken, maar de praktijk wijst uit dat je door middel van detachering credit management effectiever kunt organiseren. Dit is namelijk in feite niets meer of minder dan het goed bewaken van je geldstromen en direct ingrijpen als dat nodig is.

Tijdrovend karwei

Het maken en versturen van een factuur is over het algemeen het probleem niet. Daar gaat niet enorm veel tijd in zitten. Maar wil je van belangrijke klanten ook de kredietwaardigheid checken, dan ben je al veel meer tijd kwijt. Bovendien is het vaak materie waar je als ondernemer niet altijd kaas gegeten hebt. Het is dan helemaal geen gek idee om dit te laten doen door een partij die dagelijks met dergelijke zaken te maken heeft. Ten eerste kunnen zij meestal veel efficiënter werken, ten tweede zal het behaalde resultaat over het algemeen een stuk gunstiger uitpakken.

Blijf bij je leest

Iedereen moet bij voorkeur doen waar hij goed in is. Als jouw kracht op een ander terrein ligt, waarom zou je dan veel tijd investeren in het financiële onderdeel? Laat je dit door een ander verzorgen, dan heb je zelf de handen vrij om te doen waarin je goed bent. Over het algemeen komt dat de slagvaardigheid van je bedrijf zeer ten goede.

Uit de krant