Geen bijeenkomsten in november, die coronaproof zouden zijn, van HAP.
Geen bijeenkomsten in november, die coronaproof zouden zijn, van HAP. Foto: Bastiaan Miché

HAP schuift debatten over toekomst Hilversum naar 2021

Algemeen

HILVERSUM - De data in november waren al bepaald, de onderwerpen waren bekend en de gasten waren al uitgenodigd. Maar Stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP) heeft besloten de bijeenkomsten over hoe Hilversum er in 2040 uit moet komen te zien allemaal uit te stellen.

Het gaat om uitstel en geen afstel, is de boodschap. In 2021 gaat de stichting een nieuwe poging wagen. Dan gooit corona en de bijbehorende restricties hopelijk geen roet in het eten. “Met de nieuwe maatregelen lukt het niet om alle belangstellenden mee te laten praten, daarom zijn wij genoodzaakt de debatten uit te stellen naar begin volgend jaar”, aldus het HAP-bestuur in de woensdag verspreide nieuwsbrief.

Het idee was in november om op twee dinsdagen met maximaal honderd man (gasten en genodigden) bijeen te komen in een gebouw waar dat coronaproof kan en alle anderen live mee te laten kijken en mee te laten doen via een stream. HAP heeft twee debatten voorbereid met Felix Meurders als gastheer. De eerste had als thema ‘Hilversum op naar 2040’ en de tweede ‘Hilversum: over onze woonomgeving en mobiliteit’.

Veranderingen
De gasten van de eerste bijeenkomst zijn hoogleraar woningmarktbeleid Peter Boelhouwer, stedenbouwkundige en architect Sjoerd Soeters en hoogleraar gebiedsontwikkeling en voormalige gedeputeerde Friso de Zeeuw. Dan gaat het over het al dan niet kiezen voor ingrijpende veranderingen in de toekomst van Hilversum; over het bouwen van twee- of tienduizend woningen, de Metroopool Regio Amsterdam (MRA) en het fenomeen sleutelgebied. “Zoveel woningen erbij, kan dat wel? Is het nodig en zo ja, waarom? Waar moeten die huizen komen te staan?”, zouden de centrale vragen zijn.

Bij de ander bedachte bijeenkomst komen leefbaarheid en mobiliteit vooral voorbij. Daarbij worden de volgende balletjes opgegooid: Kan Hilversum verdere verstedelijking wel aan? Wat betekent die verstedelijking voor natuur, leefbaarheid en bereikbaarheid? En is Hilversum nog wel een tuinstad te noemen als er tienduizend woningen bij komen? Karin Kos, directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat, Henk Meurs (hoogleraar mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling en Jos Gadet (hoofdplanoloog bij de gemeente Amsterdam) leiden het debat met hun inzichten in. 

Sleutelgebied-ambities
Deze bijeenkomsten wil HAP houden om inwoners, ondernemers, belanghebbenden maar ook de politiek meer inzichten te geven in wat nu de gewenste ontwikkeling is van Hilversum op het gebied van woningbouw, leefbaarheid, mobiliteit en natuur(behoud). De onafhankelijke stichting kondigde na 1 juli al aan deze debatten te gaan organiseren. Dat had weer zin doordat de meerderheid van de raad het college een halt toeriep en daarmee verdwenen ook de sleutelgebied-ambities voor de Metropoolregio Amsterdam (voorlopig) in de ijskast. Ofwel: het tienduizendwoningenplan werd afgeschoten.

Nu besloten is deze bijeenkomsten uit te stellen, is dat geen vrijbrief om stil te blijven zitten. Het HAP-bestuur zegt de ‘cijferbibliotheek’ verder uit te gaan breiden, zodat zij nog beter beslagen ten ijs komt in 2021. De data, te vinden onder het kopje ‘De toekomst van Hilversum: de cijfers’, zijn binnenkort te downloaden via www.hilversumsearchitectuurprijs.nl.

Naast de basis voor de bijeenkomsten wil HAP alvast zoveel mogelijk reacties ophalen bij belangstellenden. Wie vragen en/of opmerkingen heeft aan bijvoorbeeld de experts over de te bespreken thema’s kan deze nu al stellen via info@hilversumsearchitectuurprijs.nl.. “We nemen dan uw vragen mee bij de voorbereiding op de debatten.”

Uit de krant