De raad heeft zelf gevraagd om een evaluatie.
De raad heeft zelf gevraagd om een evaluatie. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Rekenkamer start onderzoek naar aanmelding Hilversums sleutelgebied

Algemeen

HILVERSUM - Het bericht waarvan je wist dat het ging komen: Rekenkamer Hilversum start een onderzoek naar de aanmelding van het Hilversumse sleutelgebied bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Dat maakt het onafhankelijke orgaan vandaag bekend. 

Verrassend is deze mededeling niet. Hoe het proces is verlopen sinds vorig jaar november 2019 wil de gemeenteraad namelijk boven tafel hebben. Op woensdag 9 september heeft de raad unaniem (35-0) de motie Evaluatie Sleutelgebied aangenomen. De opdracht om het proces van de aanmelding 4 december 2019 tot en met de afmelding - na de bewuste raadsvergadering van woensdag 1 juli - is door het presidium (het orgaan waar alle fractievoorzitters in zitten - verstrekt aan de rekenkamer, zoals dat al in de motie genoemd was. 

“Met dit onderzoek wil de rekenkamer het besluitvormingsproces binnen de Hilversumse politiek evalueren. De conclusies en aanbevelingen van de rekenkamer moeten eraan bijdragen dat raad en college van burgemeester en wethouders van dit proces kunnen leren en hun samenspel in de toekomst kunnen verbeteren”, is de mededeling van het orgaan dat op 24 november de tiende verjaardag viert.

Stokje

Lang zijn de raad en de Hilversummers buiten dit proces gehouden. In de tussentijd bleef het college van burgemeester en wethouders doorpakken met het uitwerken van de plannen, waaronder tienduizend nieuwe woningen tussen nu en 2040. Dat had alles te maken met de deadline van november. Hilversum moest dan het huiswerk op orde hebben om zo in aanmerking te kunnen komen voor gelden en steun van het Rijk. Uiteindelijk heeft de meerderheid van de raad daar een stokje voor gestoken en zijn de plannen nu ‘on hold’ gezet.

Even een dikke elf maanden terug. Op 12 november 2019 dienden B&W een voorstel in bij de MRA om Hilversum aan te melden als sleutelgebied - complexe gebiedsontwikkelingen met een (boven)regionale opgave, waarin de woningopbouwgave samenkomt met andere ruimtelijke ontwikkelingen zoals mobiliteit, duurzaamheid en werkgelegenheid. Toen de eerste pitch er niet doorkwam, is in allerijl een nieuw en ambitieuzer plan gemaakt. Dat voorstel met onder meer tienduizend woningen en evenzoveel banen erbij in Hilversum kreeg op 4 december 2019 wél het groene licht. 

“De gemeenteraad werd eind 2019 door het college geïnformeerd over de aanmelding van Hilversum hiervoor. Dit leidde tot een stevige discussie, die uiteindelijk als gevolg had dat het college besloot Hilversum weer af te melden als sleutelgebied”, is de conclusie van de rekenkamer. 

Uit de krant