Zoals de intocht van vorig jaar gaat het dit keer niet worden.
Zoals de intocht van vorig jaar gaat het dit keer niet worden. Foto: © Bastiaan Miché

Strengere corona-regels staan Sinterklaas drive thru niet toe

Algemeen

HILVERSUM - De nieuwe corona-maatregelen van het kabinet betekenen dat de Sinterklaas-activiteiten in Hilversum nog meer moeten worden afgeschaald. Zo blijkt dat de bedachte drive thru op het Media Park nu ineens niet door kan gaan. De gemeente heeft dit én nog meer moeten afgelasten vanwege de huidige noodverordening. Het aantal reisbewegingen moet beperkt blijven. 

Dat maakt de gemeente vandaag bekend. De zogeheten ‘roadshow Sinterklaas’, als vervanging bedacht voor de traditionele intocht van de goedheiligman moet verder worden versoberd. Naast de al genoemde drive thru, die op zaterdag 14 november zou plaatsvinden, kunnen ook kleinschalige activiteiten in de wijk geen doorgang vinden. Denk daarbij aan bezoekjes van Sinterklaas aan buurthuizen. 

“Vanwege de aangescherpte maatregelen is het nu niet verstandig om veel activiteiten te organiseren”, geeft burgemeester Pieter Broertjes te kennen. “Dat is ontzettend vervelend, want we hadden een heel mooi alternatief klaarliggen. We zitten nu alleen niet in de situatie om het groots aan te pakken. We proberen er alsnog een kinderfeest van te maken, ook ondanks de verdere versobering van de activiteiten”, luidt zijn vervolg. 

De noodverordening is leidend in welke activiteiten wel en welke activiteiten er niet kunnen plaatsvinden. Het programma kan dus te allen tijde worden aangepast, wanneer een (nieuwe) noodverordening dit vraagt, geeft de gemeente nog enigszins hoopvol mee.

Diverse zaken vallen noodgedwongen af, maar niet alles is van de agenda geveegd door de strengere regelgeving. Vooralsnog gaat een aantal activiteiten rondom de ‘roadshow Sinterklaas’ wel door. Zo komt de slaapkamer van Sinterklaas nog altijd op de begane grond van Museum Hilversum. Tussen zaterdag 14 november en zondag 6 december is de slaapkamer en expositie door belangstellenden kosteloos te bezoeken. Vanaf de Kerkbrink is de slaapkamer eveneens te bewonderen. 

“Van ouders wordt verwacht dat zij zich aan de geldende maatregelen houden, zoals het houden van anderhalve meter afstand en daarom dus niet allemaal tegelijk aan het raam gaan staan, maar elkaar de ruimte geven. Kinderen kunnen hun tekeningen of knutsels voor de goedheiligman in de brievenbus doen”, aldus de verdere tekst en uitleg.

In samenwerking met de VUE bioscoop en Filmtheater Hilversum worden er sinterklaasfilms vertoond. Op zaterdag 21 november gebeurt dat non-stop in de bioscoop op het Marktplein en op zondagochtend in het filmtheater aan het Herenplein. Tijdens de film verrast de Sint de kinderen met een bezoek aan de zaal, meldt de gemeente. 

Op zondag 18 en zondag 25 november speelt de beiaardier tussen 11.00 uur en 12.00 uur sinterklaasliedjes. Ook de stadsdichter - Mieke van Zonneveld - draagt een gedicht voor. Dit wordt via verschillende kanalen gedeeld. Verder is er in de Hilversumse Meent ‘Meent Journaal’, dat online beschikbaar is voor de kinderen. 

Uit de krant