Het monumentale pand aan de Larenseweg
Het monumentale pand aan de Larenseweg Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Plan voor 45 woningen in monumentaal pand Wybertjesfabriek

Algemeen

HILVERSUM - Wat het college van burgemeester en wethouders (B&W) betreft zijn de plannen voor het pand aan de Larenseweg 123-125, beter bekend als de Wybertjesfabriek, in kannen en kruiken. Vandaag - dinsdag 17 november - hebben B&W ingestemd met de intentieovereenkomst voor herontwikkeling, die samen met de projectontwikkelaar is opgesteld.

Op de locatie van de Wybertjesfabriek staat een aantal bedrijfspanden. Het monumentale pand - nummer 123 - staat al jaren leeg. Het voorstel van de ontwikkelaar is om op deze locatie 45 woningen en 1.100 vierkante meter kantoorruimte te bouwen. De helft van de te realiseren woningen wordt middelduur en het gaat dan vooral om huurwoningen. Een derde (15 woningen) wordt sociale huur. Tevens voegt de ontwikkelaar groen toe aan deze locatie. 

Vooruitlopend op de nieuwbouw, wordt in het eerste kwartaal van 2021 gestart met de renovatie van het monumentale pand. De ontwikkelaar betrekt de omwonenden bij de verdere planuitwerking voor de locatie. “Op deze locatie worden nieuwe, betaalbare woningen toegevoegd aan 1221 en krijgen wij ook extra kantoorruimte”, aldus wethouder Floris Voorink (VVD) van Ruimtelijke Ordening. “Niet alleen draagt deze ontwikkeling bij aan de leefbaarheid en sociale veiligheid in 1221, maar ook behouden we hiermee werkgelegenheid in het gebied”, stelt hij verder nog. 

In de Gebiedsagenda 1221 zijn tien ontwikkellocaties genoemd. Het gaat om locaties die in handen zijn van de ontwikkelaars. Zij werken hun plannen uit die moeten aansluiten bij de ambities in het hier zojuist genoemde beleidsdocument, dat tot stand is gekomen na een uitgebreid participatieproject met daarin onder meer bewoners, ontwikkelaars en ondernemers. 

De Wybertjesfabriek is één van deze tien locaties. Eerder dit jaar sloot de gemeente al intentieovereenkomsten met de eigenaren van het Venetapark (200 nieuwe en betaalbare woningen), het Hunkemöllerterrein aan de Liebergerweg waar 300 woningen moeten komen na 2024, in de sigarenfabriek aan de Ampèrestraat - die toen nog niet vernield was door de brand - zouden 52 zorgwoningen komen en de herontwikkeling van de bedrijfshallen aan de Lijsterweg/Zuiderweg. Hier moeten ongeveer zeventig nieuwe huizen verrijzen. Herontwikkeling van het Connexxionterrein is van de baan, omdat deze in gebruik blijft als busremise

Uit de krant