Afbeelding

Welke indicatoren bepalen je dagwaarde?

Advertorial

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt de premie hiervan vaak bepaald op basis van de cataloguswaarde van het voertuig. Op het moment dat de auto afbrandt, gestolen is of bijvoorbeeld total loss verklaard wordt, krijg je de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Hoe werkt de dagwaarde berekenen? De verzekeraar heeft de auto immers niet gezien op de dag voor het ongeluk, de diefstal of het afbranden hiervan. In dit artikel lees je hier meer over. In sommige gevallen kan de dagwaarde van een auto van invloed zijn op de premie die je voor de autoverzekering betaalt. Je leest hierover meer in de polisvoorwaarden van de verzekeraar. 

Aantal gereden kilometers beïnvloeden de dagwaarde

Een van de factoren die van invloed is op de dagwaarde van een auto, is het aantal gereden kilometers. Des te meer er met de auto gereden is, des te lager ligt de waarde hiervan. Niet geheel onlogisch, daar het aantal kilometers van invloed is op het onderhoud dat aan de auto moet worden uitgevoerd. Iets wat weer een nadelige waarde heeft op de verkoopprijs hiervan. Zou de dagwaarde ondanks het grote aantal gereden kilometers hoog liggen, dan zou dit verzekeringsfraude in de hand kunnen werken. 

Leeftijd van de auto als belangrijke factor 

Naast het aantal gereden kilometers beïnvloedt ook de leeftijd van de auto wat de dagwaarde hiervan is. De leeftijd van een auto is echter minder bepalend voor het onderhoud dat aan de auto moet worden uitgevoerd. Een auto van vijf jaar oud met slechts enkele duizenden kilometers op de teller zal immers veel minder onderhoud nodig hebben dan diezelfde auto met meer dan 50.000 kilometer op de teller. 

Staat van het onderhoud als derde factor

Een derde factor die invloed heeft op de dagwaarde van de auto is de staat van het onderhoud. Des te beter de auto onderhouden is door de jaren heen, des te hoger zal de dagwaarde ook liggen. In sommige gevallen wordt de dagwaarde naar boven bijgesteld, als je aan kunt tonen dat hier onlangs groot onderhoud aan is uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de banden of distributieriem. 

Accessoires als laatste factor 

Tot slot kunnen ook accessoires bij de auto invloed hebben op de dagwaarde hiervan. Denk bijvoorbeeld aan een navigatiesysteem, een trekhaak onder de auto, een dakkoffer, enzovoorts. Ze verhogen de dagwaarde en daarmee het bedrag dat de verzekeraar aan je uitkeert bij een ongeluk, brand of diefstal. Vanzelfsprekend is dit afhankelijk van het type verzekering dat je gekozen hebt.  

Uit de krant