Robert Grijsen en Mieke van Zonneveld.
Robert Grijsen en Mieke van Zonneveld. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum zoekt de eerste kinderdichter

Cultureel

HILVERSUM - Hilversum kent al enige tijd de stadsdichter, maar vanaf volgend jaar is er ook de eerste kinderdichter; een lang gekoesterde wens van de gemeente. 

De zoektocht is momenteel gaande. Voor de werving worden aan groep 7 van negen basisscholen in Hilversum poëzie-workshops aangeboden. Die vinden nu plaats. De Hilversumse dichters Mieke van Zonneveld (stadsdichter), Robert Grijsen (voormalige stadsdichter) en Minke Maat (mogelijk toekomstig stadsdichter) organiseren deze workshops. 

Daaruit komen negen finalisten. Elke basisschool mag één finalist leveren. De tiende finalist bestaat uit een ‘wildcard’:  alle leerlingen van groep 7 uit Hilversum die de workshop niet hebben gevolgd, mogen zich hiervoor aanmelden.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Minke Maat. (© Foto Miché / Bastiaan Miché)

De kinderdichter schrijft gedichten en treedt op in de stad. Hij of zij werkt samen met de stadsdichter van Hilversum en wordt voor één jaar aangesteld. De kinderdichter is een initiatief van Het Poëziepaleis. ’”Wij vinden het belangrijk dat kinderen van alle leeftijden met poëzie in aanraking komen”, aldus cultuurwethouder Gerard Kuipers. “En dit is een prachtige manier om kinderen enthousiast hiervoor te maken.”

Wie kans wil maken op de wildcard , kan een mooi gedicht schrijven en deze aanmelden via https://www.livehilversum.com/nl/specials/kinderdichter of: educatie@bibliotheekhilversum.nl

Uit alle inzendingen kiest een jury één finalist. In de week van 4 januari 2021 krijgen de aanmelders te horen of ze zijn uitgekozen. De finale van de kinderdichter is op donderdag 21 januari. Dan selecteert een jury uit de tien finalisten wie de nieuwe kinderdichter van Hilversum wordt. Hij of zij mag op die avond eigen gedichten voordragen in de Theaterzaal van de Bibliotheek.

Uit de krant