Zaterdag is het eten voor de film af te halen bij Fabrique Ludique.
Zaterdag is het eten voor de film af te halen bij Fabrique Ludique. Foto: Bastiaan Miché

Avondje culinair doen én film kijken met Cinema Culinair

Cultureel

HILVERSUM - Voor de film nog even wat eten in een restaurant; het zit er momenteel allemaal niet in. Thuis kan dat natuurlijk allemaal nog wel en dat is exact wat de take away van Cinema Culinair biedt.

Sinds kort kent dit landelijke fenomeen - dat in eerste instantie eten en film op één locatie aanbood - ook een vestiging in Hilversum. Dat is Fabrique Ludique aan de Mussenstraat 55. Zaterdag 19 december staat er weer een Cinema Culinair op het menu. Wat je te zien krijgt, is wat je eet. “Sommige films moet je niet alleen zien, maar die moet je proeven”, meldt Cinema Culinair.

Hoe werkt het? In de middag haal je de gerechten, in dit geval bereid door de chefkok van Whakamarie uit Utrecht, op en vervolgens stream je de bijbehorende eetfilm. Op exact hetzelfde moment dezelfde maaltijd nuttigen als de acteurs in de film, is het idee.

Zaterdag staat in Hilversum de Braziliaanse film Estômago uit 2007 op het programma. “De gerechten zijn genummerd en hebben een tijdscode, zodat je precies weet wanneer je de film moet pauzeren. Even opwarmen, mooi op een bordje leggen en proeven maar”, legt de organisatie uit. 

Via via hoorde Hilversummer Raoul van de Wetering van Cinema Culinair en zo besloot hij het naar zijn woonplaats te halen. “Het is een vet concept”, aldus Van de Wetering. Een aantal weken was de primeur in Hilversum. “Dat ging goed. Het is echt heel leuk om te doen”, zo stelt de initiatiefnemer, die besloot niet lang te wachten met het tweede ‘evenement’. 

Zaterdag kunnen belangstellenden weer. Wie het vooraf bedachte menu bestelt, moet dat zaterdag tussen 16.00 en 18.00 uur ophalen in het oude onderkomen van Brandsma aan de Mussenstraat. Naast het eten krijgen de deelnemers instructies mee welke maaltijd op welk moment in de film op te warmen.

Van de twintig bijgerechten die in de Braziliaanse film voorbij komen, heeft de organisatie er zeven uitgekozen. Het gaat om Italiaanse en Braziliaanse gerechten. Het hele menu is te vinden op www.cinemaculinair.nl. Meedoen kost 39,95 euro en gaat via zojuist genoemde website. De film zit niet bij de prijs in en kost nog extra geld. Op de meegegeven instructies staat waar deze film te streamen is.

Uit de krant