City Orkest Hilversum.
City Orkest Hilversum. Archieffoto: Henk Nieweg

Noodsteun voor vier culturele amateurverenigingen in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Vier culturele amateurverenigingen in Hilversum, die volgens de gemeente vanwege de coronacrisis worden bedreigd in hun voortbestaan, kunnen rekenen op noodsteun vanuit het raadhuis. Dat zijn City Orkest Hilversum, Kamerkoor Revoce, Stichting Caecilia-Gilde Hilversum en Toneelvereniging Meer Vreugde (MV Toneel).

Bij elkaar opgeteld krijgen zij een bedrag van 8229 euro. Meer Vreugde ontvangt 3050 euro, Caecilia-Gilde 2785 euro, City Orkest 1214 euro en Revoce 1180 euro. Deze verenigingen kunnen geen aanspraak maken op noodsteun vanuit het Rijk of de provincie. 

Daarom heeft het college besloten om deze vier verenigingen een incidentele subsidie te geven, om het eerste half jaar van 2021 te kunnen blijven voortbestaan. “Wij ontvingen van de verenigingen verontrustende signalen over hun voorbestaan”, aldus cultuurwethouder Gerard Kuipers. “Aan ongeveer veertig verenigingen hebben wij gevraagd om inzichtelijk te maken welke financiële steun zij nodig hebben om het eerste halfjaar van 2021 te kunnen blijven voortbestaan.” 

De vier genoemde organisaties ontvangen al jarenlang structureel subsidie van de gemeente. Zij vertegenwoordigen samen tientallen amateurkunstenaars en honderden bezoekers, die regelmatig van hun muziek, toneel en educatie genieten. “Als wij willen dat deze activiteiten ook in 2021 kunnen plaatsvinden, dan is deze eenmalige incidentele subsidie noodzakelijk”, stelt de wethouder. “Wij vinden het belangrijk dat onze culturele basis in stand blijft tijdens deze coronacrisis. In maart 2021 vindt er een nieuwe inventarisatie plaats onder de circa veertig kleine stichtingen en verenigingen die structureel subsidie van de gemeente ontvangen.“

(Tekst gaat verder onder de foto)


Toneel Meervreugde Foto: © Bastiaan Miché

Door de coronamaatregelen kwam in 2020 vrijwel het hele culturele leven maandenlang stil te liggen. Sommige verenigingen hebben ter vervanging online repetities en online-uitvoeringen georganiseerd. Maar voor de meesten kwamen alle activiteiten echter abrupt tot stilstand. 

De consequenties op financieel, cultureel en sociaal gebied hiervan zijn groot en duren ook de komende maanden nog voort, stelt de gemeenten. “Het is voor verenigingen onmogelijk om met de verplichte anderhalve meter afstand dezelfde prestaties te leveren als vóór Covid-19. Er kunnen minder bezoekers komen en minder activiteiten worden georganiseerd. Dat heeft als gevolg dat er ook minder inkomsten binnenkomen. Bovendien zijn de kosten vaak hoger, omdat er bijvoorbeeld een grotere zaal nodig is. En nog steeds is het niet voor alle verenigingen mogelijk om te repeteren of op te treden, terwijl sommige structurele kosten doorlopen.”

Uit de krant