Afbeelding
Foto: Gerd Altmann

Gooise zorgorganisaties vragen aandacht voor veilig bezoek tijdens feestdagen

Coronavirus

HILVERSUM - Zorgorganisaties binnen de regio Gooi en Vechtstreek doen de dringende oproep om bewoners van verzorgingshuizen niet op bezoek te laten gaan bij familie en vrienden tijdens de feestdagen. En wie een bewoners van een verzorgingshuis wil bezoeken, moet rekening houden met beperkingen. 

Dat melden zij in een gezamenlijke advertentie in de verschillende weekbladen binnen deze regio. “Al maanden doen alle gezamenlijke zorgorganisaties in de Gooi en Vechtstreek hun uiterste best om besmetting van bewoners en zorgmedewerkers te voorkomen. Helaas moet daarom ook het bezoek aan bewoners tijdens de feestdagen beperkt worden.”

De zorgorganisaties vertalen de landelijke richtlijnen naar maatregelen ter bescherming van de bewoners, cliënten en zorgmedewerkers. Daarbij maken zij iedere keer de afweging tussen veiligheid en welzijn en hanteren zij de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast voorziet de GGD de zorgorganisaties in specifieke situaties van adviezen. Cliëntenraden worden betrokken in te maken afwegingen en wekelijks stemmen de organisaties de situaties en te nemen maatregelen regionaal met elkaar af.

Binnen alle organisaties gelden afspraken over het aantal mensen dat op bezoek mag komen en over de bezoektijden. Contactpersonen van bewoners ontvangen deze afspraken van de betreffende organisatie of vinden deze informatie op hun website. 

De afspraken kunnen per organisatie verschillen, bijvoorbeeld omdat de huizen anders ingericht zijn. Naasten krijgen het verzoek verzocht om gewenst bezoek met elkaar af te stemmen. Dit zal gedurende de kerst lastiger zijn dan normaal.

Voorwaarden
Om besmetting te voorkomen, wordt bezoek van bewoners aan familie of vrienden ontraden. Wanneer bewoners toch bij familie op bezoek willen gaan, kunnen organisaties daar voorwaarden aan verbinden. Hiermee houden zij het risico van het meenemen van het virus naar de verzorgingshuizen zo klein mogelijk. “Het is tegen de natuur van alle zorgorganisaties om de bewegingsvrijheid of het bezoek aan de bewoners te beperken”, melden de zorgorganisaties, “maar het is noodzakelijk. De organisaties doen er alles aan om voor de bewoners de feestdagen toch zo fijn mogelijk te maken.”

Tijdens de kerstdagen geldt voor mensen thuis een maximum van drie bezoekers per dag. Op overige dagen geldt een maximum van twee bezoekers per dag. Thuiszorgorganisaties vragen naasten om ook tijdens de kerstdagen bij deze groep extra voorzichtig te zijn met bezoek.

Uit de krant