Broertjes sloot onder meer een bedrijfspand op de Koninginneweg.
Broertjes sloot onder meer een bedrijfspand op de Koninginneweg. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum sloot dit jaar twaalf drugspanden; een verdubbeling vergeleken met 2019

Politie

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft in 2020 maar liefst twaalf ontdekte drugspanden laten sluiten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor, toen de teller op zes bleef steken. 

Voor drugspanden is geen plaats in Hilversum. Daarom treedt de gemeente hard op tegen deze vorm van criminaliteit, is daarbij de uitleg. Broertjes: “Drugspanden veroorzaken veel overlast. Vooral buurtbewoners ervaren onrust door onbekende bezoekers, allerlei auto’s in de straat en harde muziek. Deze verstoring van de openbare orde en veiligheid accepteren we niet.”

Dit jaar werden er onder meer panden, na bijvoorbeeld de vondst van hennep, gesloten aan de Bussumerstraat, Kapittelweg, Koninginneweg, Kerklaan en Havenstraat. Sinds 2015 investeert de gemeente Hilversum fors in de aanpak van ondermijning, waar ook illegale hennepteelt onder valt. “Door extra mankracht in te zetten is onze informatiepositie toegenomen”, constateert de burgervader. “We zien dan ook echt vooruitgang in onze aanpak. Daardoor hebben we de afgelopen jaren meerdere woningen en panden gesloten.”

De gemeente Hilversum roept ook de hulp van Hilversummers in bij de aanpak van illegale hennepteelt. Zo zijn drugslabs en -panden bijvoorbeeld te herkennen door stankoverlast, dichtgemaakte of afgeschermde ramen, voortdurend geluid van een afzuiginstallatie en voertuigen die dicht tegen de gevel van het pand geparkeerd staan.

Broertjes hoopt dat Hilversummers aan de bel trekken wanneer ze onraad ruiken. Ze hoeven volgens hem niet bang te zijn dat er niets met hun melding gebeurt. “We komen wel degelijk in actie. Dat blijkt wel uit het aantal panden dat we in 2020 hebben gesloten. Wie vermoedens heeft van illegale hennepteelt of een andere vorm van ondermijning kan altijd de politie bellen of contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.”

Uit de krant