Het college van burgemeester en wethouders plus de gemeentesecretaris.
Het college van burgemeester en wethouders plus de gemeentesecretaris. Foto: Frans van Brakel

Burgemeester Broertjes: ‘Ik wil 2020 niet afdoen als een verloren jaar’

Algemeen

HILVERSUM - Op de 366ste en laatste dag van 2020 zou je het jaar kunnen beschouwen als een waardeloos jaar. Hoewel het raar en heftig jaar is geweest, waarin een ‘nieuw normaal’ is ontstaan, zoals burgemeester Pieter Broertjes meldt, gaat het hem te ver om 2020 af te doen als een verloren jaar.

Dat schrijft de burgemeester in een brief aan alle Hilversummers, die vandaag is gepubliceerd in de Gooi en Eembode. Naast het schrijven van de burgervader komen de zes wethouders op dezelfde pagina met een dankjewel aan de hele gemeente en de boodschap om vol te houden. Wie de QR code op de krantenpagina scant, komt uit bij een filmpje van het college. 

“Het is eenvoudig om 2020 af te schrijven als een verloren jaar. Dat wil ik niet doen”, schrijft de burgervader in de brief. “Er zijn ook mooie dingen ontstaan. Mensen zien meer naar elkaar om. De horeca, andere ondernemers en de cultuursector tonen hun veerkracht. Welzijnswerkers zorgen dat jongeren en andere mensen die het nodig hebben, genoeg aandacht krijgen. Tenslotte heb ik de afgelopen tijd meerdere Hilversummers gesproken die aangaven dat ze dit coronajaar gebruiken als een periode van bezinning”, luiden zijn voorbeelden. 

Eenzaam
Uiteraard zijn de afgelopen twaalf maanden, waarvan tien te beschouwen als coronatijd, heel anders verlopen dan vooraf gedacht. Het leven is voor iedereen op z’n kop gezet en al helemaal tijdens de twee lockdowns. Toen is het hele leven plat komen te liggen met horeca, musea en sportscholen dicht. Thuiswerken werd de norm. 

Scholen ware dicht en verzorgden online-lessen, wat thuis weer voor meer druk heeft gezorgd. Verpleeghuizen gingen op slot, waardoor onze ouderen in een isolement terecht zijn gekomen. Door het beperken van de sociale contacten voelen velen zich eenzaam. 

Er is een ‘nieuw normaal’ gekomen, waarover de burgemeester schrijft in zijn brief. “Gelukkig lijkt de finish in zicht”, is te lezen in het schrijven. Daarmee doelt Broertjes op het vaccin. Daardoor kunnen we dat nieuwe normaal de rug toekeren. “Want u bent het vast met mij eens dat er niets normaals is aan deze tijd”, tekent de burgervader op. “Het is een onzekere periode, waar iedereen anders mee omgaat. Mensen komen hierdoor tegenover elkaar te staan. Dat is zonde, want juist nu hebben we elkaar nodig. We kunnen van mening verschillen, maar laten we elkaar wél respecteren. Door samen in gesprek te gaan, blijven we met elkaar verbonden”, sluit hij de brief af. 

Uit de krant