Ook meer digitaal participatiemogelijkheden nu.
Ook meer digitaal participatiemogelijkheden nu. Foto: Dudok Wonen

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst: Meer invloed voor huurders Dudok Wonen

Algemeen

HILVERSUM - De handtekeningen staan onder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Huurdersbelangenvereniging Dudok Wonen (HBV) en de woningcorporatie hebben nieuwe afspraken gemaakt met daarin onder andere meer ruimte tot participatie voor de huurders. 

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige samenwerkingsovereenkomst zijn dat er meer participatiemogelijkheden zijn voor huurders. Vrij vertaald; betekent dit meer invloed voor de mensen die een woning huren van Dudok Wonen. Dan gaat het om bekende vormen als overleggen met de HBV en bewonerscommissies, maar zeker gezien de huidige coronatijd is er gekeken naar een manier om huurders digitaal te betrekken bij het maken van het beleid, zo melden de twee partijen. 

De HBV en de corporatie zijn tevreden over de gesloten overeenkomst. Hierin hebben zij nieuwe afspraken vastgelegd over de manier waarop Dudok Wonen en de huurders met elkaar samenwerken en over het niveau van inspraak. De vernieuwde deal moet ertoe leiden dat de onderlinge samenwerking goede resultaten gaat opleveren. 

“Niet omdat het moet, maar omdat het voorwaardelijk is voor het realiseren van onze doelen”, zegt Robert Jan Sliep, directeur Woonbedrijf Dudok Wonen. “Het is belangrijk dat huurders kunnen laten weten wat zij belangrijk vinden en dat Dudok Wonen daar rekening mee houdt”, voegt HBV-voorzitter Anton Elbertsen eraan toe. Sliep beaamt dat: “We willen zoveel mogelijk inspelen op de wensen van onze (toekomstige) bewoners binnen de mogelijkheden die we hebben.”

Complexvertegenwoordiger

Naast meer participatie is tevens gekeken naar oplossingen voor de verminderde belangstelling van huurders om in een bewonerscommissie zitting te nemen. Als er in een complex geen bewonerscommissie is en bewoners willen of kunnen deze niet oprichten, dan is er nu de mogelijkheid om een complexvertegenwoordiger aan te wijzen. Dan heeft het complex toch een direct contactpersoon voor de corporatie. 

Afgelopen jaren is de samenwerking tussen de HBV en Dudok Wonen verder geprofessionaliseerd, melden de twee. Meerdere malen heeft ook de Raad van Commissarissen van Dudok Wonen waardering uitgesproken voor de professionele adviezen van de HBV. “Het verrijkt de wijze waarop Dudok Wonen producten, diensten en beleid opstelt. Ook heeft de HBV een cruciale rol gespeeld bij de totstandkoming van prestatieafspraken”, is de lezing.

“Mooi om de samenwerkingsovereenkomst te zien als de kroon op de vruchtbare samenwerking tussen de HBV en Dudok Wonen. Het geeft ons een mooi kader voor onze gezamenlijke ambities in de komende jaren”, vermeldt Sliep.  

“Wij zijn blij dat wij dit document hebben kunnen ondertekenen. Immers is een goede samenwerking tussen huurder en verhuurder belangrijk en een overeenkomst over hoe we samenwerken de kers op de taart”, aldus Elbertsen. 

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant